Доказано е - не само в България, а в целия ЕС - скоростта е най-сериозният причинител на тежки ПТП-та. И по причина "скорост" или "несъобразена скорост" с пътните условия ПТП-тата в повечето случаи са с тежко ранени и загинали. Това обясни пред БНТ главен инспектор Росен Рапчев от КАТ.
 
Когато е ниска скоростта, дори да има ПТП, то ще е само с материални щети, допълни той.
 
„В държави подобни на нашата - Унгария, Чехия, установените нарушения са с пъти по-малко, отколкото в България. А ние в България разполагаме с по-малко технически средства. Какво означава това - че в България водачите се движат с по-висока скорост от необходимото“, обясни Рапчев.
 
„За предишната операция „Скорост“ миналата година в Чехия 1000 точки за контрол са имали, а в България сме имали 415 точки за контрол. И са установени в Чехия 3000 нарушения, а в България 3500“, допълни той.
 
В тазгодишната акция "Скорост" точките за контрол се увеличават и ще бъдат 684 точки, ще има и повече технически средства тази година, обясни той.
 
Точките за контрол ще бъдат в големите населени места, по основните пътни направления - магистрали и главни пътища, както и през нощта по третокласната мрежа, допълни инспектор Рапчев.