Има интерес към обществената поръчка за машините, нужни за провеждането на изборите, но няма конкретно предложение. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.
По думите му, ако никой не даде предложение, машинно гласуване няма да има. Дали в този случай ще има избори не зависи от ЦИК, каза още той пред БНТ.  

"Днес се проведе една среща с министерски съвет, на която присъстваха и областните управители и представители на ЦИК. На тази среща се обсъдиха въпроси свързани с организационно-техническата подготовка на изборите. Разбира се, една от темите е била и въпросът за машинното гласуване. Мисля, че в рамките на конструктивния диалог между двете институции и присъстващите бяха обсъдени основно въпроси свързани с организацията на работата, осигуряването на всички мероприятия и извършването на такива действия, които биха позволили едно нормално протичане както на изборния процес, така и след това на приемането на книжата и т.н.", заяви Андреев. 

Относно осигуряването на машини за гласуването той заяви, че има интерес, но все още няма конкретни предложения.

"ЦИК в рамките на своята компетентност определи, че във всички секции ще се проведе машинно гласуване, обявихме обществената поръчка, срокът за подаване е до 22 февруари. В 16:30 изтича той. Има проявен интерес както и преди това, така и сега. Трябва да разграничаваме интерес проявен към машинното гласуване от страна на евентуални участници и подаването на предложения. Към момента все още няма подадено предложение по обществената поръчка за машинното гласуване. Има само заявен интерес", посочи той. 

Относно параметрите в обществената поръчка Андреев заяви, че информацията за липсващи такива не е истина.

"Няма да може да се осъществи машинното гласуване, ако никой не даде предложение по обществената поръчка. Премиерът каза, че със или без машини, избори ще има. Нека да изчакаме до края на срока и ще видим.", каза още говорителят на ЦИК.