Прокуратурата е притеснена от предложението за законодателни промени, които да разрешават на кметове да наемат частни охранителни фирми за охрана на населените места. Това заяви пред bTV Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
Притесненията идват от там, че тези законодателни промени могат да доведат до разпад на държавността. По думите на Арнаудова, тези промени категорично противоречат на принципите на правовата държава. „Те са и противоконституционни“, подчерта тя.
 
С отнемането на правомощия и възлагането им на частни субекти се нарушават правата на гражданите, посочи Арнаудова.
 
„Със закон ще се даде възможност на кметовете дали, кога и на кого да възложат охраната на територия. Ще се стигне до засягане на личните права на българските граждани. Включително и по време на избори те ще са хората, които ще съблюдават за обществения ред“, обясни Арнаудова. Тя изтъкна за сравнение, че по закон служителите в МВР не могат да членуват в партии.
 
„Това ще е армия под ръководството на кмета на общината“, каза говорителят на прокуратурата.
 
„Категорично, според главния прокурор, се касае за противодържавна дейност, противоконституционна“, обясни тя искането на Сотир Цацаров въпросните законодателни промени да бъдат обявени за противоречащи на Конституцията.
 
Ако промяната се случи, въпросните частни охранители ще имат равни права с МВР. „Редно е държавата да упражнява тези права, а не да се оставя на преценката на частни субекти“, посочи Арнаудова.
 
Тя изтъкна още едно възражение на прокуратурата – за услугата „сигурност“ българските граждани вече плащат. „Недопустимо е през бюджета на една община те да се натоварват с още една услуга“, каза Арнаудова.