Не вярвам да се установи превишаване на полицейски правомощия, защото ги наблюдавах на място и зная колко премерени бяха техните действия. Това каза гл. секретар на МВР гл. комисар Георги Костов пред журналисти след откриването на Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния си дълг в градинката на църквата "Свети Седмочисленици", предаде "Фокус".
По отношение на позиция на синдикатите от 28 ноември, че МВР не стои зад гърба на полицаите в Харманли, които са дадени на прокурор, във връзка с размириците в бежанския център там, той каза, посочи, че МВР стои зад своите служители.

"Те са държаха изключително адекватно, професионално при овладяване на грубо нарушаване на обществения ред на територията на Центъра в Харманли. Има обаче определени правила, по които работи и функционира наказателното производство на територията на Р България. Няма гражданин на страната, който не следва да бъде проверяван от прокуратурата", заяви той. "Проверяват се всички, които са участвали. Нека да се каже, за да се знае - то е и белег и атестат за професионализма на колегите, които участваха вечерта при грубото нарушение на обществения ред и извършените престъпление от страна на тези мигранти в центъра в Харманли. Участваха 293-ма колеги, а овладяха безредици от близо 1000 мигранти там", обясни Костов. По думите му тези полицейски служители са задържали над 460 мигранти. "Всеки е задържал близо по 2-ма мигранти", отбеляза гл. секретар на МВР. 
На въпрос дали всички тези близо 300 служители се проверяват, той отговори, че техните действия подлежат на контрол.

"Твърдя, че колегите действаха съобразно дадените им от закона правомощия. Не считам, че има такива, които са ги превишили. Тъй като не е редно една институция сама да проверява себе си, затова в момента има независим одит на нашите действия от следователи и Районната прокуратура-Хармани. Това не е повод за безпокойство у колегите, няма от какво да се притесняваме", коментира гл. комисар Костов. 

По думите му няма как да бъде овладяна ситуация като във вечерта на бунта в РПЦ-Харманли, без да бъде използвана сила. "Въпросът е да тази сила е съразмерна. Всички колеги, които бяха там, действаха в условия на неизбежна отбрана. Те бяха нападнати от тълпа, която с нищо не беше провокирана от тях", добави той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РАЗМИРИЦИТЕ С МИГРАНТИ В ХАРМАНЛИ!