Темата за това с какъв самолет отлетя президентът Румен Радев на първото си посещение в Брюксел, където първо се срещна с редседателя на Европейския съвет Доналд Туск, се оказа по-важна от това какви послания се очакват след срещата му с председателя на Европейската комисия и шефа на НАТО.
 
Публикуваме коментар във Фейсбук на Веселин Нинов - началник на пресцентъра при президента Росен Плевнелиев, напуснал този пост през ноември м.г.
 
"По повод измислената тема с какъв самолет ще лети президентът на първата си работна (някои хора така и не разбраха разликата с официална, държавна, планирана, извънредна и други жанрове) визита. Слатински не е прав - да летиш със "Спартан", а не с Airbus A319, не е популизъм, а съвсем рационален поход.
 
Няколко аргумента защо:

- нормална и отколешна практика е военнотранспортни машини (самолети и вертолети) да се ползват за ВИП-превози и за целта са оборудвани на модулен принцип - слага се, каквото е необходимо, в зависимост от задачата;
 
- напълно подхожда на Върховния главнокомандващ да ползва военни машини за визитите си. Всеки, който твърди, че това не му е на равнището и излага държавата, е лишен от чувство за реалност или просто е предубеден;
 
- Който е пътувал достатъчно на високо и на най-високо равнище, ще забележи, че много малко са държавите, които разполагат със собствена правителствена флотилия - тая тема е чепкана толкова много, че ми е скучно вече. Почти всички официални машини се числят към състава на съответните ВВС. Т.е. никого няма да учудим, ако президентът ни се появи с военнотранспортна машина. И то доста красива!;
 
- Капацитетът на "Спартан" за ВИП-превози ограничава превоза на екскурзианти - хора, на които ще им отнеме повече време да си направят селфита и да опознаят обстановката, отколкото да свършат някаква работа. Това е много важно при първата визита на държавния ни глава. И всички, които са се нацупили поради щото не са се озовали на борда, да си съберат крилцата, защото никога не са отразявали Президента на Републиката - нито сегашния, нито предходния. Но им е интересно да видят.
 
Негативите:
 
- Не е вярно, че полетът до Брюксел ще продължи само с 30 минути по-дълго - ще продължи около час и половина повече спрямо, например, редовен рейс - зависи все пак и от МТО-условията и т.н.;
 
- За несвикналите да летят полетът със "Спартан" ще бъде вълнуващ - и много шумен! Съчувствам на колегите, до които шлемофоните няма да достигнат. След тежък работен ден пътуването с която и да е военнотранспортна машина си е буквално главоболие;
 
- Ако екипът на президента е решил да поглези някого на борда, със сигурност е сбъркал с преценката - екипажът е военен, забравете за "ама може ли още един сандвич";
 
- И, все пак, как отговаряме на критиката, че летим за сметка на бюджета на МО? Критиците на Бойко Борисов не приеха аргумента му, че така екипажите трупат летателни часове. Но пък Администрацията на президента винаги е била много стриктна при разплащането на задълженията си! Питайте когото искате".

И още коментари (публикувани без редакторска намеса):
 
Krassimir Mihaylov: г-н Президент, г-н генерал ,г-н Радев, спрете това безумие! Те, вашите БСП съветници и другари ви се подиграват! Не го ли разбирате, това ! "По добре е танковете да дойдат ..."

Евгени Петров: Понеже се отвори голям диспут по въпроса за Радев, Спартана и икономиите и понеже има прецедент с подобна отчетност при Борисов, предлагам най-официално Elena Yoncheva да прати до медиите нещо като справка - колко струва полетът със Спартан и колко с правителствения Еърбъс, колко време трае полетът при двата самолета и от колко души е била делегацията. Ние сме умни хора, ще си направим изводите.

Maria-Mira Mihova Georgieva: Моля Ви, нали г-н Президентът е ,,главнокомандващ БНА" и спец по ВВС? Ако иска цяла ескадрила ще мобилизира и поведе след себе си!

Мariana Tsoneva: Защо толкова шум относно избора на на Президента да пътува с военен самолет?Съпругът ми като говорител на правителството на царя е пътувал понякога с военен самолет,защото царя е предпочитал по-евтиния вариант, съобразно растоянието.Но ми е казвал, че пътуванията са били "ужасни" -без климатизация, жега и страшен шум! Тогава никой не обърна внимание на този факт, медиите мълчаха.

Иван Кънчев: Сигурно на Радев му се е карал самолета за това!?Той нали е пилот

Източник: Епицентър.бг