Фалшива новина се оказа причината за масовата истерия относно отмяната на статута на Копривщица като „архитектурен исторически резерват“, което щяло да позволи масово застрояване на възрожденския град. Според информация, тръгнала от „Медиапул“, общинският съвет в Копривщица я е заличил като архитектурен резерват, като решението за това било взето „на тъмно“, в отсъствието на кмета Генчо Герданов и под натиска на местен бизнесмен.

Според публикацията градът е обявен за „архитектурен исторически резерват“ още през 1971 г. Такова понятие в правния мир всъщност не съществува. Това се посочва още през 2013 г. в писмо до областния управител от тогавашния зам.-министър на културата Георги Стоев, с което „Труд“ разполага.

В него от ведомството поясняват, че от 1971 г. Копривщица има статут на „групова недвижима културна ценност“ и в този смисъл „предложението на общинския съвет за въвеждането на понятието „архитектурен исторически резерват“ е нецелесъобразно“.

В гласуваното решение от общинския съвет на 17 март, станало повод за скандали, с което „Труд“ също разполага, всъщност се решава връщане на предложения Общ устройствен план на града, преди той да бъде разгледан от Национален експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика.

Общинарите предлагат редица промени, които включват разширяване на предвидените зони за жилищно и промишлено строителство, отпадане на охранителната зона, изграждане на ски лифт, буферни паркинги, конферентна зала, мотописта и други съоръжения.

Общинският съвет обаче няма правомощия да вземе подобно решение и единствено възлага на кмета да организира преработването на устройствения план и внасянето му отново за преразглеждане.
Въпреки твърденията, които бързо обиколиха редица медии, дори и общинският съвет да одобри предложенията в плана, те трябва след това да бъдат разгледани от Национален експертен съвет, в който влизат и представители на Министерството на културата, и следи за спазването за всички необходими изисквания при управлението на „недвижими групови ценности на културата“, какъвто е Копривщица според закона. 

Никога не е ставало дума за отпадане на статута на Копривщица като град – културно наследство, обясни и Рашко Христов, председател на общинския съвет.

„Това не е от компетенциите на ОбС. Става дума за изготвянето на общия устройствен план на града и за правилното вписване на статута на града в него“, категоричен бе Христов.

„Свидетели сме как една лъжа, публикувана във фейсбук, разпали обществени дебати. Граждани от цялата страна и политици коментираха, без да са наясно за какво става дума“, каза още той.

„Никога и никъде никой не е пожелал да се променя статутът на Копривщица. В решение 166 на ОбС няма такова нещо“, заяви и бизнесменът Радослав Йовков. Той бе обвинен в оказването на натиск върху общинарите при вземането на спорното решение.