Фалшива декларация от страна на ЕРП-тата вдигна адреналина на учаастниците в националния протест "Да запалим монополите". Текстът плъзна из социалните мрежи малко след началото на днешните демонстративни походи из различни градове на страната.
Съдържанието на материала, озаглавен "ЕРП-тата излязоха с обща декларация: Сами сте си виновни", буквално озвери хиляди граждани.

БЛИЦ публикува кратки извадки от текста:


"Ние, от ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-про, заявяваме, че не носим никаква вина, затова че не можете да си платите сметките. Ние сме частни компании, чиято цел е да печелят пари."

"Вие сте страхливци, вие все още не сте се научили да се държите като човешки същества и да не позволявате да ви унизяват."

"Вие си завиждате един на друг ако някой от вас получава дори и пет лева повече, вие сте пълни боклуци, насрани лигави олигофрени."

"Вие търпите да ви унижават и смятате, че ако ни изгоните, ще подобрите живота си – не, вие ще си останете същите дребни, страхливи, тъпкани човечета."

Най-голям ефект провокацията имаше в София, където трябваше да мине повече от половин час, преди настроилите се за линч да разберат, че обръщението е фалшиво и всъщност крайната му цел е да мобилизира съпротивителните сили на гражданите.

Падането на опасността от физическа саморазправа поуспокои страстите - дотолкова, доколкото протестиращите да загърбят подвикванията за физическа саморазправа и да продължат мирно към Орлов мост. Точно в 12.50 часа от полицията обявиха, че движението на ключовото кръстовище на булевардите "Цариградско шосе", "Цар Освободител" и "Евлоги и Христо Георгиеви" е блокирано, а градският транспорт - с променен маршрут. 40 минути по-късно хилядите граждани отпушиха районна и започнаха да се връщат в посока Софийски университет. По непотвърдена информация се очаква шествието да стигне до централата на ЧЕЗ.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ: СНИМКИ И ЕКСКЛУЗИВЕН ВИДЕОМАТЕРИАЛ ОТ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ЕРП-ТАТА!