Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада всички, започвайки речта си по случай председателството със стиха на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!” Той го изрецетира на правилен български и след това продължи и самата си реч на български.

Думите му бяха изключително силни, емоционални и не лишени от чувство за хумор:

"Като поляк добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и играта му в сериала „Игра на тронове”, отколкото с поезията на Вазов.

Историята на Балканите е по-интересна и по-драматична, отколкото „Игра на тронове”, макар в нея да няма тронове. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, вие, които не сте загубили знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион.

Ето защо вярвам, че вашето председателство, ще е толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичковв в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск.

Лиляна Павлова, която отговаря за БГ председателството пък каза на какво ни е научила историята.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че се надява България да „павира“ пътят за по-доброто сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани.

На церемонията премиерът Бойко Борисов заяви, че "без Господ нищо не можем да направим, а има много проблеми за решаване"

Силна емоционална реч направи и президентът Румен Радев. 

Председателят на НС Цвета Караянчева каза пък, че България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес първо медията ни публикува ексклузивно видео от важно мероприятие, което се случва в момента в центъра на София, където са премиерът Бойко Борисов, президентът Радев, Туск, Юнкер и още редица важни родни и европейски дипломати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!