Журналистката Илияна Беновска разговаря с френския президент Еманюел Макрон след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
Илиана Беновска: На кои партньори разчитате в сегашния парламент и ЕК и на кои ще разчитате в бъдещите ЕП и ЕК, за да осъществите Вашите политики? И къде е тук България във Вашите планове? И втори въпрос по отношение на днешната среща, каква е оценката Ви по шестобалната система, защото знаете, че това е една от много важните мисии за нашия министър-председател Бойко Борисов – да стане обединител на Балканите и мост между ЕС и Турция? Благодаря Ви!
 
Еманюел Макрон: По темата свързана с партньорите аз съм прагматичен, работя с цялата комисия и работя много добре, нямам конкретни съюзници в комисията. Аз работя с председателя и с всички комисари. Мога само да се поздравя с качеството на работа, която проведохме, по теми, свързани с отбраната, стратегически, търговски интереси, също така инструменти, които ни дават възможност да осъществяваме напредък. ЕК е партньор на Франция и аз съм доволен от качеството на разговорите в ЕП. Преди няколко седмици имах възможност да говоря. Аз не принадлежа на политическа група, но аз имам реформаторска, прогресивна визия за Европа. Още от началото на мандата си съм я заявил и продължавам не само да я прилагам, но и да я включвам в европейския дневен ред и ще продължа да го правя непрекъснато. Така че партньорите ми в ЕП са всички избрани лица, които искат да участват в този проект за реформа и за преобразуване без никакви ограничения. Хора, които са враждебни, така например крайното дясно, то не може да ми бъде партньор. Що се отнася до другите политически партии, имаме пресечни точки, които установихме в рамките на посещението ми в ЕП. В този именно дух ще работя със следващия ЕП и със следващата ЕК. Аз мисля, че ролята на Франция днес не е да се опита да намери такива съюзници, а да намери възможно най-широкия кръг, който ще й даде възможност да реформира ЕС. Всичко, което направихме в тази връзка с министър-председателя Борисов е много важно.

Относно Западните Балкани, аз споменах в увода си, бих желал Франция да направи много повече за неразривното свързване на Западните Балкани с ЕС по конкретни теми. Но искам и да сме много по-отговорни по политически теми и не вярвам в процеса, съгласно който започваме преговори за разширяване, които продължават 10 години и не постигаме решение. Бих желал да имаме по-силна връзка с всички страни, които днес предприемат смели реформи и желаят да осъществят напредък. По отношение на сигурността, миграцията, борбата с корупцията и правовата държава има още условия, които трябва да бъдат изпълнени и днес бях изключително впечатлен от волята и отговорността на ръководителите на страните от Западните Балкани. И съответно Франция е на тяхна страна, тя ще им помогне и тя се вписва във волята да се свържат неразривно Балканите с ЕС положително.

Що се отнася до Турция, има преговори, които се водят и изборът, който направи Турция, не дава възможност да се осъществи напредък в рамките на преговорите. В присъствието на президента Ердоган аз споменах, че трябва да определим ново партньорство. По тази точка ние трябва да видим какви са интересите ни в региона, да ги определим отговорно с Турция. Имаме съвместен интерес по миграционните въпроси. През 2015 г. бе формализиран, имаме стратегически теми, редовно говоря с президента Ердоган по сирийската тема и за всичко, което е свързано с региона. Имаме и несъгласия, свързани с ценностите. Съответно нашата привързаност към правовата държава, привързани сме към светската държава и това е обект на несъгласие с президента Ердоган и това трябва да го признаем. Но смятам, че нашата отговорност по отношение на суверенитета по отношение на България и на Балканите, България като страна членка на ЕС и съответно страните от Западните Балкани със съответни им статут, целта ни е да защитим, да асоциираме, така че да постигнем дългосрочна история, която да ги свърже с Европа.