Всяка година консумираме по 58 000 тона сирене, 34 000 тона кашкавал и 19 000 тона имитиращи продукти. Това прави средно че всеки един от нас е изял 9 кг сирене, 5 кг кашкавал и 2,7 кг имитиращи продукти, съобщава Нова телевизия.

През миналата година до трапезата ни са достигнали 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хиляди тона палмово масло. Това са количествата, които мандрите у нас са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Прогнозата е вносът на такива суровини-заместители на млякото и мазнините да расте. Става ясно още, че в момента производството на краве мляко е на критични нива малко над 1 милион тона, докато цената на сиренето върви нагоре.


Но да познаеш качественото сирене се оказва трудна задача. Съставките в етикета донякъде помагат. Според последните проверки на Активни потребители всяко шесто сирене на пазара е с имитиращи продукти.

Според Сергей Иванов от Центъра за биология на храните крайна цена под 3,3 лв за килограм сирене е откровена пазарна манипулация и не става въпрос за истинско сирене. Той обясни още, че има продукти, в които мляко няма, но има 3 вида нишесте. Друг проблем е, че за да достигне по-бързо продуктът до щанда, производителите все по-често намаляват срока за производството и така сиренето се продава недоузряло.


Иван Грънчаров от Асоциация на млекопреработвателите разкри какво има в сиренето. По думите му палмовата мазнина, която се използва в производството е с ниско качество. „Смятам, че тези продукти трябва да бъдат премахнати от пазара и забранени. И от последната година има промяна и благодарение на медиите. Хората се осъзнаха, че трябва да търсят качествените продукти. Миналата година пазарният дял на имитиращите продукти е над 60%, надявам се в момента да пада“, каза още той.


Що се отнася до това как потребителят да разпознае истинското сирене, експертът посочи, че това е много трудно. „Имитиращите, колкото и да говорим, че те са безвредни, прекаляването може да бъде опасно за хората. За съжаление те за това са имитиращи и на око обикновеният потребител трудно ще ги познае. Често те дори изглеждат по-добре. Препоръчвам първо хората да се ориентират по цената, те са с по-ниска цена и да търсят познати производители.

Истинското сиренето в различните сезони е с различна цена, но цена под 5 лв. за истинско сирене, е трудно да се открие заради себестойността на производството“, каза още той.