Правосъдният министър Цецка Цачева може да се прости с поста си, ако не овладее хаоса, който цари в местата за лишаване от свобода, научи БЛИЦ. Главата й може да падне непосредствено след края на европредседателството.
Надзирателите на няколко пъти остро поставиха въпроса за увеличение на заплатите им, които са сред най-мизерните в цяла Европа.

Засега Цачева успява да прикотка тъмничарите с обещание за 5% увеличение на възнагражденията, но това едва ли ще има дълготраен ефект.

И докато проблемът с надзирателите е на повърхността и е видим, то има и друг,който е много по-сериозен и подсилва усещането за безтегловност, в което е изпаднало правосъдното министерство.

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) продължава да се управлява от временно изпълняващ длъжността, вместо на негово място да бъде назначен титуляр, който е познат в системата и може да овладее зреещото недоволство с адекватни действия.

В системата не могат да си обяснят защо Цачева действа толкова плахо и не се решава да постави титулярен началник на ГДИН. 

Мудното поведение на Цачева като нищо може да доведе до смяната й, защото търпението на премиера Бойко Борисов не е безкрайно. Министър-председателят е доказал, че действа твърдо и непоколебимо, когато член на кабинета изостава от неговото темпо.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!