Почетен знак и плакет на община „Марица“ в Пловдив получи за 105-годишния си юбилей дядо Георги от село Бенковски. Отличията му връчи лично кметът Димитър Иванов, който бе специален гост на тържеството на столетника на 27-ми март.

„Да си ни жив и здрав и догодина отново да ни събереш на рождения си ден.“, пожела той на ветерана от Втората световна война, участвал в битката при Драва в Унгария. 
Старецът разказа как се е скрил зад ограда и така се е спасил от стрелбата на минохвъргачките, докато с каруца е карал лекарства на фронта.

От 7 до 27-годишна възраст дядо Георги е бил овчар, а след войната е работил в училището в Бенковски.

Той разкри кои са любимите му ястия - яйца по панагюрски и френковица – доматена каша. Обича и попара, тлъсто агнешко месо и овче прясно и кисело мляко.

На закуска хапва 2 филийки хляб със сланина и чай.

Всеки ден яде лимони със захар, настъргани моркови с мед и покълнали житни зародиши, които сам си приготвя. И яйцата, и лимоните са от личното стопанство на столетника, за което той собственоръчно се грижи, пише "Марица".

„На лошото винаги отговарям с хубаво.“, издаде философията на дълголетието си дядо Георги. Кметът на община Марица обеща следващата седмица, точно преди Великден, да подреже дръвчетата в градината му.

Столетникът благодари на Димитър Иванов, затова че райската ябълка е дала плодове за пръв път тази година, след като лично кметът я е подкастрил. „Да ме задминете по години, дано цяла България да е щастлива, да няма болести и децата да са здрави.“, пожела дядо Георги на гостите си.