Къпането е неизменна част от ежедневната ни лична хигиена, но съвременният човек взема душ не само за да поддържа чистотата на тялото си. Прави го за освежаване, за отпускане, за повишаване на настроението или за лечение на различни заболявания.

Лекарите препоръчват вземане на душ не по-често от един път на ден, за да се запази непокътната бариерата от милиони живеещи върху кожата полезни микроорганизми, които са необходими за поддържането ѝ в здраво състояние. Когато допуснем хигиенните средства да отстранят от тялото полезните бактерии, кожата става беззащитна, възникват дерматологични заболявания, отслабва имунната система като цяло.

Спазването на това разумно ограничение ни поставя пред избор между сутрешния душ, който ни ободрява преди началото на работния ден и вечерния душ, който ни отпуска преди сън. Повечето от нас го правят интуитивно в зависимост от личните си нагласи и начина на живот.

Учените дават решение на дилемата, което е по-обосновано научно, отколкото можем да предположим. Вижте го на най-полезния здравен сайт Zdrave.to