Отслабване, дори и когато спим! Учени откриха как можем да ускорим своя метаболизъм и то без да си помръдваме пръстите. В изследване, публикувано в списание Diabetes, учените са установили, че хората, които спят в стая с температура 18.8 градуса, горят с 7% повече калории, отколкото хората, които спят в по-топли помещения.
Освен това по-ниската температура защитава от метаболитни заболявания, сред които и диабет.

По този начин бонусът от 7% изгаряне на калории дава примерно 100 калории за всеки три вечери, ако спите по 8 часа на ден. Това е равно на около 230 излишни калории седмично. Месечно се получават по 1000 калории, а за година – 12 000.

Защо прохладната стая е полезна? Авторите на изследването са убедени, че в стая с по-ниска температура тялото се налага да работи по-интензивно, за да повиши температурата до оптималните 36.6 градуса.

Тази допълнителна работа означава, че горите повече калории, докато спите.

Трябва да отбележим, че свалянето на излишните килограми не е единственото преимущество на спането на хладно. Съгласно изследвания, когато човек спи при по-ниска температура, организмът отделя повече мелатонин – хормон, който възпрепятства процеса на стареене.

Източник: trafficnews.bg