Принуденият да напусне представителството на Европейската комисия в София дългогодишен експерт по “Механизма за сътрудничество и оценка” Юри Тавание продължава подривната си дейност срещу България. При това от офис на метри от Съдебната палата.
След като в продължение на десет години обслужваше интересите на олигархичния кръг “Капитал”, непрекъснато топеше страната ни пред висши представители на Брюксел и въртеше интриги срещу правоохранителни институции, в края на 2017 г. Тавание бе принуден да напусне Еврокомисията. Това стана след поредица от разкрития, които осветиха доносническата дейност на Тавание в полза на финансирани от мизантропа Джордж Сорос НПО-та и техните български кукловоди, част от които подсъдими и обвиняеми олигарси.

Макар и вече извън представителството на ЕК у нас, Юри Тавание далеч не се е отказал от дирижирането на компроматни кампании срещу българската държава в услуга на компрометирани местни лобисти, опитващи се да овладеят изцяло съдебната система, а оттам и всички власти в държавата. От няколко месеца Юри Тавание многократно е засичан да посещава офиса на т.нар. “Антикорупционен фонд”. Организацията започна дейността си преди повече от година, след като получи тлъст грант от почти един милион лева.

БЛИЦ се сдоби със снимка, на която ясно се вижда, че Тавание, заедно с Мирослава Петрова - изпълнителен директор на грантаджийския фонд, трескаво очакват отварянето на вратата, водеща към офиса, находящ се на ул. “Княз Борис” 71 в столицата. Публично известното лице на грантовия “Антикорупционен фонд” е бившият служител на Иво Прокопиев – Николай Стайков, който сам призна в стенограмите на групата “Арго”, че се занимава със “събирането на протестиращи от офисите” на НПО-та на Сорос.

“Фондът”, гравитиращ около олигархичния кръг “Капитал”, вече се е специализирал в изработването и разпространението на компромати срещу неудобни за кукловодите представители на съдебната власт, проявили интерес към ръководни постове. Тавание е изпълнявал същата задача дълги години, като е ползвал прикритието на ЕК, докато за изпълнители на атаките са били използвани специализирани в областта на правосъдието две-три НПО-та.

Тавание (вляво с очилата) и Мирослава Петрова пред офиса на грантовия т.нар. “Антикорупционен фонд” на ул. “Княз Борис” 71 в столицата

Очакванията са, че след внедряването на Тавание като “скрит сътрудник”, мишени на атаките да станат още повече неудобни съдии и прокурори. Очаква се също така носещата претенциозното наименование “Антикорупционен фонд” поръчкова бухалка, да е особено продуктивна на “активни мероприятия” през лятото и есента на 2019 г., когато обект на атаки ще станат множество кандидати за кметове и общински съветници.
Новата снимка, разкриваща новото “прикритие” на Тавание, не е първото доказателство за подривната му дейност у нас.
 

Доносникът Юри Тавание, проваленият министър и политик Христо Иванов със съдиите Весислава Иванова и Атанас Атанасов, които управляват грантовия Съюз на съдиите в България
 

Юри Тавание и Христо Иванов заедно “топяха” България пред Брюксел

Преди години той бе засечен да обсъжда съвместни действия с политизирания Съюз на съдиите в България, също финансиран с пари на Сорос, както и с провалилия се като правосъден министър и като политик Христо Иванов. Именно като експерт в представителството на ЕК, отговарящ за мисиите по “Механизма за сътрудничество и оценка”, Тавание бе най-големият противник на отпадането му, което доведе до постепенното превръщане на годишните мониторингови доклади в неработещ инструмент, преследващ вътрешнополитически цели. И докато Тавание дълги години се противопоставя на присъединяването на България към Шенген, същият открито лобира за легализиране на гей-браковете у нас. Очаквайте следващите снимки с Юри Тавание от предстоящия през юни в София джендърски парад.
 


Бившият служител на Иво Прокопиев - Николай Стайков и Мирослава Петрова

Макар и радетел на хомосексуализма, Тавание формално винаги е съжителствал с българки. Доносникът на Сорос в София има вече един неуспешен брак - с дългогодишна репортерка в поръчковите издания на Прокопиев и висш кадър на Българския хелзинкски комитет – Яна Бюрер Тавание.

Ето какво още разкрива в-к “Труд” за съветника на конци – Юри Тавание, в материал от февруари 2017 г.:
Тавание е холандец по произход. Отявлен защитник на легализирането на хомосексуалните бракове в Европа. Получил образование в Университета в Амстердам през 1998 г., Тавание бързо влиза в полезрението на изграждащите капацитет по това време на Балканите неправителствени организации от мрежите на мултимилиардера Джордж Сорос.

Юри Тавание е лобист и за легализиране на хомосексуалните бракове


Първите му визити в София са свързани именно в качеството му на програмен мениджър по проекти. Още в далечната 2001 г. в София Тавание се запознава с Ленко Ленков, който тогава представлява интересите на американска фондация, чийто наследник днес е фондация “Америка за България”. В продължение на две години и половина Тавание работи с български неправителствени организации като “Отворено общество” и Български хелзинкски комитет, финансирани именно от фондовете на Сорос.

Покрай работата си с трупащите капацитет НПО-та холандецът Тавание става чест гост на сбирки, пикници, обеди и вечери с току-що натрупалите от криминална приватизация милиони бъдещи наследници на олигархичния кръг “Агнешките главички”, начело с “назначения” милионер – олигарха Иво Прокопиев, днес разследван за приватизацията на 33% от електроразпределителното дружество ЕВН.

Познанствата с финансираните по това време, основно от Сорос, Красимир Кънев и Йонко Грозев от Българския хелзинкски комитет, Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрация, Стефан Попов от “Отворено общество”, Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии се оказват особено полезни за младия Тавание, който в края на лятото на 2003 г. става съветник на Европейската комисия в предприсъединителния процес на членството на България в ЕС.

Само година по-късно близостта на Юри Бюрер Тавание с междувременно ребрандираните в олигархичен кръг “Капитал” “агнешки главички” намира своето изражение в брак с репортерка в една от поръчковите медии на Прокопиев. “Партито събра на едно място журналисти и дипломати, тъй като младоженецът работи от една година в представителството на Европейската комисия в София”. Цитатът е от кратка дописка в издание на Прокопиев, от което става пределно ясно, че за кръга “Капитал” най-важно е работното място на Тавание.

През май 2008 г. Юри Бюрер Тавание получава ключово назначение – става постоянен съветник към Представителството на ЕК в София. В това му качество той придружава всички експертни мисии на европейски чиновници, които се провеждат регулярно в София. Отговаря за изготвянето на “черновата” на самия мониторингов доклад, като за съдържанието му ползва анализите на неправителствените организации у нас.

Едва ли е обикновено стечение на обстоятелствата, че стартирането на Механизма за сътрудничество и проверка съвпада с увеличението на финансирането на проекти за изграждане на капацитет на НПО-та в съдебната власт, начело с компрометирания Съюз на съдиите в България и Българския институт за правни инициативи, ръководен до средата на 2014 г. от Христо Иванов. Донорите на двете, както и на още десетина по-малки организации в сектора, са предимно фондации около мизантропа Джордж Сорос.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!