Шопската салата за едно семейство удари 10 лева, показват сметките, пише „Телеграф“.

Основната причина е, че тази година розовият домат поскъпна с около 40% спрямо миналата. Качественият домат за салата вече се продава по около 4,50 лева в малките магазинчета за плодове и зеленчуци в София. Така бройката излиза над 2 лева. Като добавим и останалите съставки за шопската, цената ѝ достига 10 лева.

Основната причина за поскъпването на домата е лошото време, коментира производителят на плодове и зеленчуци от Пловдив Красимир Кумчев. По думите му преди около месец имаше период, в който валеше всеки ден в продължение на 15 дни. Така доматите хванали болести. Част от продукцията, която била спасена, отива на пазара на 35-40% по-високи цени от миналогодишните заради ограниченото предлагане и високото търсене.

Салатата в Пловдив също поскъпна драстично в последната седмица. Розовите домати и червената чушка капия вече струват двойно повече по пазарите в Пловдив в средата на септември, установи проверка. Това е времето, предпочитано от мнозина домакини да си направят домашна лютеница или дори само да опекат чушки и да ги сложат във фризера.

Ако допреди 20-ина дни доматите по пазарите в града вървяха около 1,50-1,80 лева за килограм, то вече не е така. Селските розови домати по сергиите вече струват двойно. Ако са големи и с хубав търговски вид, цената им е над 3 лева. Ако пък и на сергията има табела, че са произведени на село, то стойността им се вдига до 3,50 лева за килограм.

Същото е положението и с останалите продукти, от които се прави зимнина, Червената чушка удря 3-3,50 лева, колкото обикновено струва през зимните месеци.

„Продаваме селските домати за 3,50 лева, защото смятаме вложените труд и торове, а и са розови. Розовите от градината на село са най-вкусни“, казва Маргарита Петрова от Пловдив. На нейната сергия има и по-евтини домати, които могат да се купят на цена от около 1,50-2,50 лева, но те са много дребни. За тях продавачката твърди, че са вносни, купувани от борсата.

„Тези по-евтини домати стават за консерва. От тях лютеницата не може да се направи, защото няма да е вкусна. Но така е – търсенето определя цената“, признават търговците по пазарите в града.