Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, немалка част от импортните мръвки след първична преработка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се използват основно за колбаси. Причината е, че родното производство не може да задоволи нуждите на преработвателите от вътрешности, използвани за направата на пастети, пише "Монитор".
„Импортът на птиче месо идва основно от Полша и малка част от Румъния“, обясни браншовикът.

След 2012 г. е имало спад в производството на пилешко месо и яйца в България, заради въведените от ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците и подобряване на условията им на отглеждане. Причината е, че българските птицевъди не са успели бързо да реконструират птицефермите и да осигурят по-големи площи. В момента обаче цялото ни птицевъдство спазва принципите на хуманното отношение към и е „щастливо“, твърди Белоречков.

Данни от статистиката на земеделското министерство показват, че през миналата година консумацията на пилешко месо у нас е била около 170,5 хил. На лице от домакинството потреблението е 10,8 кг, което е с 3,6% под количеството, отчетено през 2015 г. В същото време общата консумация е с 2 хил. т по-висока, като ръстът е за сметка на по-големите количества птиче месо изядени в заведенията за обществено хранене.

Поради голямото предлагане на птиче месо, през 2016 г. потреблението на този вид месо в ЕС нараства с 4% спрямо 2015 г., до 23,7 кг на глава от населението, отчасти замествайки консумацията на свинско. През 2017 г. се очаква ръстът на консумацията на птиче месо в Общността да се забави до по-малко от 1%.

Цените на дребно на замразените пилета към края на полугодието са били около 4,80 лв./кг или с 2,6% по-ниски на годишна база. Подобно на предходни години, през цялата 2016 г. и от началото на 2017 г. цените на производител на замразени бройлери в България се движат съществено под средното ниво за ЕС. По данни на ЕК бройлерите в българските птицекланици за 2016 г. се продават средно по 144,52 евро/100 кг без ДДС (282,66 лв.) - с 19% по-ниска спрямо средната цена за ЕС. През отделните месеци тази разлика варира от 15% до 21% и е най-висока през май.

През миналата година у нас са произведени почти 1,1 млрд. яйца за консумация и други над 223 млн. - за люпене. По данни на БАБХ, към 1 април са 174 или с 14 повече в сравнение със същия период на 2016 г. Същевременно, общият капацитет за отглеждане на птици в тях нараства с 6,7%. Средните цени на дребно на яйцата се запазват на ниво от 26 ст./бр., а на едро - по 19 ст., сочи още статистиката на МЗХГ.