Само седмица преди инцидента в „Стомана” – Перник заводът е бил посетен от депутати и синдикалисти. Те са отишли там по сигнал на работници, че условията на труд са ужасяващи.
Това разкри пред БЛИЦ депутатът от БСП Станислав Владимиров.

„Посетихме „Стомана”, темата беше възнагражденията и условията на труд, защото предприятието работи в момента така, както не е работило от години с този обем на работа, а възнагражденията, особено основното, е много ниско за този труд. Имахме много тежък и дълъг разговор, защото имахме сигнали и от работници и от синдикални организации, че работниците се преуморяват, че от тях се изисква по-голям обем работа, защото самият обем на „Стомана” като работа вече е повишен. Увериха ни, че ще увеличат заплатите и ще подобрят условията на труд. Състоянието им е много тежко, особено на единия”, разкри Станислав Владимиров.
 
Работещите в „Стомана” Перник разкриват, че се трудят под напрежение, малко служители са и хората са уморени. "Малко сме, не се назначават нови хора. Нямат време да се обучат", признават те. От снимки, които показват на мобилните си телефони, се вижда, че в цеха е имало взрив. По-рано днес в завода се взриви Трета електростоманодобивна пещ и пострадаха двама души. „Трябва да са поне осем човека на двете машини, където е
непрекъснатата разливка, сега работят четири-пет”, посочи друг от колегите на пострадалите пред bTV.
 
Двамата, които са работили на пещта в момента на аварията, са е тежко състояние. Единият е със 75% изгаряния, а другия - над 30% изгаряния и ще бъде опериран утре. По-тежко пострадалият е вкаран за операция.