„Да си донор значи, че частица от теб може да бъде за някого целият свят”, споделиха специално за БЛИЦ Раяна Динкова, Божидара Миткова, Виктор Домиников и Катрин Асенова, дванадесетокласници от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов” в София. Те представиха своя проект „Дари живот”, с който обясниха на присъстващите откога датира даряването на органи и генетичен материал в света, как законово е уредено това в различни страни и защо в България не се случва донорска ситуация.
Учениците разясниха какво е донорство, кой може да стане донор и при какви условия. На срещата присъства директорката на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова, д-р Гичева, д-р Петкова, Евгени Георгиев с трансплантирано сърце от донор, както и двама пациенти с трансплантиран бъбрек.

“В листите с чакащи в Европейския съюз има около 50 хил. души, които очакват спасението си с месеци. В България трансплантация на бъбрек очакват над 1000 души, като над 3000 болни са 3 пъти в седмицата на хемодиализа, която поддържа живота им”, споделиха учениците. - “У нас за миналата година има само 2 случая на трансплантация на бъбрек. Това ни накара да се опитаме да разясним на съучениците си колко важно е да я има солидарността в донорството. Надяваме се чрез медиите това да стигне до всеки гражданин на държавата ни и също така всеки един от нас да вземе правилното решение за донорство. Това е дълбоко хуманен акт, който трябва да е взет самостоятелно и със съзнанието, че и след себе си ще дариш живот”, споделиха още пред репортера ни младите хора.

“Не знам колко от вас присъстващите се е срещал с хора на хемодиализа, очакващи трансплантация, но гледката е, меко казано, стресираща. За съжаление българското общество все още не е узряло и не е готово да дарява органи. Разбирам близките на изпаднали в мозъчна смърт каква надежда хранят, че болният ще ще оправи, но когато е стигнал дотам, връщане няма! Решението да дарят органите на близкия си човек е много трудно за вземане, но само така биха спасили няколко човешки живота наведнъж!”, сподели д-р Мариана Симеонова.

Още по темата очаквайте във в. “Доктор” в броя ни от 29 април.

Люба МОМЧИЛОВА, БЛИЦ