Гена Трайкова припомня за тежка болест и извънбрачно дете заради отказаното извинение
Започналата в сутрешния блок на бТВ войната между вътрешния министър Цветан Цветанов и националната медия се пренесе и в централната новинарска емисия на телевизията. Точно в 19,30 часа водещата Гена Трайкова прочете пиперлив коментар по повод отказа на вицепремиера да се извини за обвинението, че журналистът Иво Инджев е уволнен заради външен политически натиск.

"Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не се извини на медията за недобронамерения коментар срещу бТВ, изговорен в собствения й ефир. Вместо обяснение в писмото си Цветанов обяснява, че чете вестници и им вярва, защото би трябвало в тях да се пишат само проверени неща. Цветанов признава, че е направил коментара си на база "многобройни публикации", а не както се очаква от министър на вътрешните работи - в следствие на проверка на факти и документи. Цветан Цветанов не уточни кои печатни медии чете с такава безкритичност. По-рано в предаването "Тази сутрин" самият Цветанов припомни, че е чел за себе си, че е тежко болен и че има извънбрачно дете", каза Трайкова.

По-рано днес бТВ изпрати писмо до вътрешния министър. Телевизията обвини Цветанов в изнесяне на невярна информация и поиска публично извинение.

Днес в предаването "Тази сутрин" в програма БТВ на "БТВ Медиа Груп" ЕАД изнесохте невярна и непроверена информация за уволнение на г-н Иво Инджев от страна на бТВ и така подведохте обществото относно фактите и относно безпристрастността на медията.

Трудовото правоотношение на г-н Инджев е прекратено през м. октомври 2006 г. по негово искане на основание чл. 325, т. 1 от Кодекса на труда – по предложение на служителя и със съгласие на работодателя. Приложено Ви изпращаме заявлението на г-н Инджев с искане за прекратяване на трудовото му правоотношение, за да имате възможност да се запознаете с фактите.

Позицията Ви на заместник министър-председател и министър на вътрешните работи изисква да предоставяте на обществото само точна и проверена информация и да не подвеждате обществеността. С направените от Вас изказвания в сутрешния блок на бТВ Вие разпространихте една неистина и поставихте под съмнение независимостта и обективността на медията като така публично засегнахте името на телевизията.

Във връзка с горното и след като вече разполагате с точната информация по случая, настояваме да намерите правилната форма да поднесете публично извинение на медията и аудиторията на бТВ.

25.02.2011 г.
С уважение: Константин Мокану, Изпълнителен директор на БТВ МЕДИА ГРУП ЕАД

"БЛИЦ" потърси и гледната точка на "ябълката на раздора" в конкретния случай. Журналистът Иво Инджев откликна на поканата да разясни как стоят нещата по въпроса, изправил бившите му работодатели срещу министъра. Ето какво каза той:

"Това е донякъде вярно, но с уточнението "под политически натиск" – пише го и в доклада на Държавния департамент за нарушението на правата на човека в България през 2006 година. Чак във Вашингтон са разбрали, че е под политически натиск и се ангажират с тази оценка, а в бТВ продължават да твърдят, че аз съм си отишъл ей така, защото ми е било кеф".