Братът на скандалната съдия Румяна Ченалова - Станимир се оказа главно действащо лице в схема, с която се предполага, че е извършена грандиозна злоупотреба с евросредства и която, в момента е обект на разследване от прокуратурата, научи БЛИЦ.
Оказа се, че адвокат Ченалов е бил защитник на земеделската производителка Диана Ангелова, срещу която е подаден сигнал в държавното обвинение, че предоставя фалшиви документи, които водят до неправилно получаване на европейски средства от общия бюджет на ЕС. 

По този начин са й били отпуснати огромни суми, с които тя е придобила земеделска техника.

Легитимните собственици на земите, с които тя е успяла да се сдобие по съмнителен начин са завели дела срещу нея. И тук на сцената излиза Станимир Ченалов, който става неин адвокат.

Правдата, обаче възтържествува и Ангелова губи делата.

В момента по случая има досъдебно производство. То стартира след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров, който е сезиран, че в разрез с всички съдебни практики прокурори от Чирпан и Стара Загора не са предприели наказателно преследване срещу земеделския производител Диана Ангелова.

Нещо повече, прокурор Рахнев от Стара Загора се е произнесъл, че действителното ползване на земята е единственото условие за получаване на европейски субсидии, независимо дали то е придобито с неистинско правно основание. Когато ВКП потвърждава в постановление от 6 март т.г. постановлението на Апелативната прокуратура в Пловдив и нарежда на магистратите от Стара Загора да образуват досъдебно производство по случая, на въпроса дали такова е образувано, прокурор Рахнев цитира, че престъплението по чл. 248а от НК е такова против паричната и кредитната система и пострадал от същото няма как да бъде физическо лице.

Жалбоподателите с право са се усъмнили, че прокурорите от Стара Загора се опитват да спуснат чадър над Диана Ангелова, подобно на колегите си от Апелативния спецсъд, които влязоха в ролята на майки закрилници на мутрокмета на Галиче Ценко Чоков. Сигналът до Цацаров е бил подкрепен и с факти, че на Диана Ангелова е била изплатена огромна субсидия от ДФ "Земеделие", въпреки неправомерно декларираните от нея земеделски земи.

"В хода на проверките, научих и за други 189,299 дка собственост на физически лица, различни от мен, за които са съставени неистински договори за аренда, които в последствие са били декларирани през ОСЗ и на базата на които ДФЗ е изплатило средства и за които собствениците са завели и спечелили дела в съответните инстанции", се казва още в сигнала до обвинител №1. Странното в случая е, че въпреки солидните доказателства за нередности от страна на Диана Ангелова, те не само не са си мръднали пръста да извършат разследване, но и са прибегнали до най-различни трикове, за да не усети хладния меч на Темида. Което навежда на притеснителни мисли за това дали и как са били мотивирани.

В крайна сметка е трябвало да се намеси лично главния прокурор Цацаров, за да бъде спазен закона.

Ченалов за първи път излезе под прожекторите по време на ареста на сестра му Румяна, на която се конституира като адвокат.

Бедната му юридическа кариера е напът да приключи след фиаското по делата срещу Ангелова.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!