Обвиняват фирмата на Лучия и Стефан Фикови в измами.
Назначеният през 2008-а от Сергей Станишев за зам.-министър на правосъдието Стефан Фиков, съпругата му Лучия Фикова и лице на име Асен Николов са посочени за виновни в трагедията на много хора, измамени от фирмата им АБ "Оптимус" ООД с недостроени жилища и магазини. Фирмата на експравосъдника, оглавявана понастоящем от съпругата му, се оказва строителна пирамида, завлякла с десетки и стотици хиляди евро повярвалите в "сладките приказки" на тримата съдружници, стана ясно в студиото на "Споделено с Камелия".

В неизвестния още форум "Измамен" всеки може да прочете: "Хора, дайте да направим така, че този случай да придобие някаква гласност. Най-малкото защото зад всичко това стои зам.-министър Фиков!!! Измет мръсна! Скоро ще му дойде времето и на него!" Както се разбра, бившият зам.-министър в момента практикува адвокатската си професия и човек се пита как го откриват клиентите му при положение, че не вдига телефона си. Това се потвърди не само в студиото на "Споделено с..." по Тв7, но и от репортерите на "ШОУ". Съпругата му Лучия Фикова пък очевидно е овладяла техниките на възпитания наглец, който счита за свое право да прецени кога да затвори телефона на отсрещната страна. А именно, на неудобните въпроси.

Дамата не се посвени, въпреки сълзите на хората в студиото, да затвори телефона на водещата в ефир. Преди това каза, че "нямала нищо общо и не била наясно" с това какво да очакват хората оттук нататък. "Не била запозната", макар да се води управител на фирмата. /?/ Е, тогава нека и ние допринесем за гласността по случая, както ни молят хората от форумите. Още повече че пострадал свидетелства, че Софийският районен съд май дори е осъдил строителната фирма, чийто съдружник и управител е Лучия Фикова. На основание на това, че АБ "Оптимус" ООД е трябвало да изгради масивна жилищна сграда на ул. „Иван Сусанин” в местността „Манастирски ливади” - Запад в срок до 01.04.2008 г. Сградата все още не е въведена в експлоатация и няма изгледи скоро това да се случи. Сред собствениците на апартаменти в нея е и младото семейство Албена и Йордан Найденови, които в края на 2007 г. купили апартамент в груб строеж, но все още не могат да се нанесат в него. Те били всъщност и тъжителите по това дело. Албена неутешимо плачеше в телевизионното студио, докато слушаше обясненията на съпруга си. За краткото време, в което се включи в ефира, Лучия Фикова "успокои" пострадалите, че май било решено

да си "съберат парички", за да си довършат сами сградата,

доколкото тя била наясно с нещата. Междувременно обаче се разбра, че някои от тези хора няма защо да събират "парички", тъй като са платили 100-процентово всичко, и то без отстъпка. А защо не е наясно г-жа Фикова какво ще се прави на строежа, при положение че тя и съпругът й са визирани за виновници и че тя и понастоящем е управител на фирмата, иди разбери. "ШОУ" не претендира да е сигурен, че фирмата на Фикови действително е осъдена, макар да се цитира решение, взето от СРС, II Гражданско отделение, 60-и състав по ч.гр.д. № 46438/2009 г. Още повече че дори да са осъдени, най-вероятно делото се обжалва на по-горна инстанция и всички знаем какво се случва там, когато става дума за хора като сем. Фикови. Други от собствениците на апартаменти също се заканиха още в студиото, че ще заведат дела и ще гонят Фикови "до дупка".

Впечатляваща е биографията на г-н зам.-министъра. Стефан Фиков е роден през 1964 г. Завършил е Висшият институт на МВР, специалност "Право". Последователно е работил като помощник-оперативен работник, дознател и следовател в МВР, а от 1994 г - като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Назначен е за зам.-министър през 2008-а - в ресора за затворите и Дирекция "Съдебна охрана". Прехвърля фирмата на жена си - законно е, така са правили и правят и други, по-важното е защо се прави това. Като продължава кариерата си напред - като висш държавен служител, г-н Фиков се оказва замесен и в други "предприемчиви" истории. Натъкваме се на една такава, подсказана ни от запознати с далаверите в затворите. По информация "отвътре" излиза наяве как още в началото на зам.-министърстването му Министерство на правосъдието сключва договор за доставка на храни за затворите за срок от 3 години.

Интересно е с кого. С фирма “ПАНДА ИП” ЕООД, която обаче си наела като скрити подизпълнители досегашни доставчици на такива продукти - фирмите “ВАРНА ОБОРОТ”, “СК Къмпани” и “ЕСО Комерс”. Логиката пита защо. Според запознати, защото чрез този хитър ход цените на доставяните стоки се повишили доста. Стойността на договора е за 35 милиона лева. Действието на старите договори било спряно със заповед на министъра на правосъдието - Миглена Тачева, в интерес на новия договор. А паметливите си спомнят, че в софийския затвор фирма “ПАНДА ИП” ползвала като подизпълнител за доставка на хляб фирма "НИЛАНА". По същата схема досегашният доставчик на хляб в затвора Белене преминал под шапката на фирма "ПАНДА" и доставял хляб на затворниците на нови цени. Цялостната доставка на храни за затворите е организирана именно по този твърде "интересен" начин, чийто краен резултат е повишаване стойността на храната с около 25 процента. А чия е фирма

"Нилана" ООД е още по-интересен въпрос. Това е фирма на "прославилия" се с машинациите си ексминистър Николай Цонев.

И той, като Фиков, когато става министър, прехвърля дяловете от фирмата си, като мотивира това със "за да нямало конфликт на интереси". Така навързани, имената красноречиво говорят колко вярна е приказката за "краставите магарета". А във форумите хората продължават да тръбят: "Безсрамници, нагли измамници - това представляват управителите на "Оптимус". За Бога, братя, не се ловете на въдиците им!!!! Първо омайват със сладки приказки, докато гушнат парите, после не можеш да ги откриеш" . Следват и подробности: "Агенция "Авеню" с брокер и управител Даниел Лазаров, продължава да бъде протеже и съучастник в измамна схема за продажби на магазини в сградата на ул. "Иван Сусанин" на фирмата до комплекса на "Крит".Същият, както и инвеститорът /"Оптимус"/, лъжат, че блок А и Б имат акт 16 и необезпокоявано си пишат обявите с лъжите, които се дублират и в други агенции. Блокът има забавено строителство от края на 2007 г. Акт 14 е от пролетта на 2007. Акт 15 не е подписан от всички собственици, да не говорим за акт 16.

На повечето от потърпевшите им е записано в договора или нотариалния акт, бъдещ срок за акт 16. " Сигурно човекът е напълно прав, защото потърпевша в студиото на Камелия потвърди, че има такава "хартийка", която си държи в чекмеджето и от време на време плаче над нея." Измамническата фирма "Оптимус", която е инвеститор на блоковете в "Манастирски ливади" – Запад и ул."Иван Сусанин", казват хората, не желае да довърши блоковете си и вече 2 години не ги пуска в експлоатация. Собствениците, които са закупили там апартаменти, са изплатили баснословни суми на зелено и груб строеж. "От фирмата

освен че се крият като мишоци, искат още пари на собствениците за довършване на блока,

жалва се потърпевша. Прехвърлят ни към строителя. А парите сигурно са в сметките на бившия управител – Фиков, и захранва други измамнически фирми от него и сподвижника му Асен Николов. НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ "ОПТИМУС" И ИЗМАМНИКА АРХ. АСЕН НИКОЛОВ!", завършва петиция от форум на измамени. Според пострадалите, споделящи помежду си неволите си, архитектът Асен Николов имал вече съдебни дела, образувани срещу него. Николов бил любител на кредитите и се занимавал с ресторантьорство. По-запознат с житието-битието на митичния бивш управител на "Оптимус" и съдружник на Фикови пише: "Пиша тези редове в потвърждение на всички отправени обвинения срещу Асен Николов. Дълги години бях част от стопанисвания от г-н Николов ресторант ''Часовникът'' (ул. “Цар Асен” 81). Всичко беше наред, докато с ресторанта активно се занимаваше съдружникът на Николов - Димитър Минков. До момента, в който Асен Николов не се зае с управата.

Започнаха безброй нарушения в стопанисването на ресторанта, които в един момент започнаха да правят впечатление на всеки един от служителите. До такава степен се взе насериозно и над закона г-н Николов, че се стигна до момент, когато раздаде на всичките си служители ''молби'' за прекратяване на трудови отношения без дата, но изискващи подписи на работниците. С цел когато той прецени, да може да уволни и освобождавайки се от обещетенията, които законът налага при такава ситуация. А който се опълчеше да не подпише, пък му се отговаряше, че няма избор - иначе си отива. И още доста безчинства ставаха, като задържане на депозити без бележка за осчетоводяване на парите и пр. Та този Николов и за ресторантьор не става. Затова пък си взе още по-некомпетентен човек и от него да мениджира ''Часовникът'' - Рина Водиченска. Тя на всичкото отгоре си присвои около 8000 лв. от фактури..." От прочетеното човек се чуди за каква "компания" от авери на зам.- министъра говорим.

Според кратко интервю с Фиков по времето, когато е бил овластен в областта на правосъдието, той бил любител на подаръчета от рода на "бутилка червено вино, хубава риза или портфейл". При тази скромност човек се чуди къде са парите на хората, останали без дом и с погребани надежди някой да им върне спестяванията. Замът на Миглена Тачева – Фиков, се крие и мълчи, жена му "нямала нищо общо" с трагедията на тези хора, а Асен Николов се подвизавал като ресторантьор... Тогава кой всъщност ще отговаря за измамите?!

Еми МАРИЯНСКА