В контекста на развитието на туризма на ЕС, иновациите и добрите връзки, страната ни представя днес идеята държавите от Западните Балкани да имат директни самолетни линии помежду си. Това заяви преди срещата на високо равнище и неформалния съвет "Туризъм и икономически растеж" министър Николина Ангелкова, предава "Канал3'.

"И във вчерашните индивидуални срещи, които имах с министрите на туризма, коментирахме възможността за откриване на директни авиолинии между, на първо място, столиците и, разбира се, след това и другите градове. Изключително важно е това за свързаността", аргументира се министърката. Така и първата среща на високо равнище от календара на европредседателството ни отново е с акцент Балкани. А гости в НДК са и министрите на туризма на съседни страни, които са извън ЕС. Делегатите днес обсъждат как да бъдат подобрени резултатите на европейския туризъм и ЕС да постигне устойчив растеж в сферата. За България е много важно, че неформалният съвет по туризъм се случва още в началото на нашето председателство, каза преди заседанието Ангелкова. Страните от Западните Балкани пък са поканени, за да дадат своите идеи за интегрирането на региона в ЕС именно чрез туризма, допълни министърът.

 На заседанията днес се обсъжда и обща европейска онлайн платформа, представяща туризма на съюза. Ще се търсят концепции как китайските туристи да бъдат привлечени към Европа.

2018-а е годината „ЕС-Китай” и освен че Китай е един от основните пазари, особено в сектор туризъм, който набира много голяма популярност, повече от 180 000 000 китайци пътуват, заяви Ангелкова.

По-голямата част от тях в Европа и за нас е много важно да обсъдим как ние, като съюз, можем да бъдем представени като една дестинация на китайския пазар. Като това е изключително важно, за да можем да привлечем китайски туристи трайно към Европа. И всъщност – комбинираните пакети, това ще бъде друга тема, в която включително обсъждаме възможността за създаване на различни лъчове с маршрути, един от тях може да бъде така нареченият балкански маршрут, който ние да представим за Далечния изток, коментира министърът на туризма.

В неформалния съвет днес участват още еврокомисарят Елжбета Бенковска и министри от над 25 държави. Заседанието от срещата на високо равнище пък откри председателят на НС Цвета Караянчева.