80-метров трибагреник беше спуснат от скалата “Триъгълника” срещу гара Бов в Искърския пролом. Инициативата е посветена на Националния празник 3 март по идея на местния жител Боян Новков и ентусиасти във Фейсбук, съобщи БНТ.
Алпинисти се покачиха на върха на Стара планина на 1000 метра надморска височина, за да подготвят терена преди спускането на националното знаме с размери 80 на 9 метра. Акцията продължи над 5 часа при мъгла, дъжд, силен вятър и ниски температури.  “Идеята ни хрумна още преди 2-3 години, но все нещо пречеше, докато тази година сме се събрали точно тук с ей тази групичка и казвам, кво ще кажете на 3 март от оная скала едно българско знаме да го спуснем вертикално, казаха – съгласни сме”, разкри Новков.

Огромното знаме е изработено от две шивачки и струва около 800 лева. “Първоначално идеята беше за 30 метра. След като казаха 80 метра – вече се изплаших. За първи път 80 метра и за мен беше едно предизвикателство… Ние не сме спали, откакто сме го направили”, споделиха шивачките Десислава Николова и Роза Гекова. Необичайната инициатива събра много хора, които търпеливо изчакаха трикольорът да се спусне по скалата.

“Браво на Боби, на онези младежи горе, гордея се, че съм българин и така ще науча и децата си”, сподели Лина Димитрова. Акцията беше заснета и от въздуха с помощта на миниатюрен хеликоптер с видеокамера. Местните хора казаха, че всяка година на 3 март гигантският флаг ще украсява балканския връх срещу гара Бов./БЛИЦ