3-годишно момиченце от Банско се задави с капсула за подсилване на имунната система, която попаднала в дихателната му тръба /трахеята/, и изпаднало в кома. Пострадалото дете е изпаднало в кома, спасено е в МБАЛ – Разлог, където е интубирано и по спешност транспортирано в детска реанимация на столичния институт „Пирогов“.
Нелепият инцидент станал при прием на хранителна добавка, която предпазва от вируси и унищожава вредните бактерии. При преглъщането на капсулата, която е мека, детето се задавило, вместо към хранопровода и стомаха при преглъщане слюнката преминала към трахеята. Момиченцето започнало да кашля, от затруднения приток на кислород започнало до посинява и изпаднало в тежко състояние с дихателна недостатъчност. Незабавно е транспортирано до Филиала за спешна помощ в Разлог. 

Свикан е лекарски екип за консултации начело с анестезиолога д-р С. Караджов. Предприети са реанимационни действия за овладяване на критичното му състояние, момиченцето е интубирано и спасено. Поради малкия размер капсулата е аспирирала /вдишана/ в дихателните пътища. С реанимобил с анестезиологичен екип детето е транспортирано и прието в столичния институт „Пирогов“.

Това е вторият случай с пострадало дете в Разлог само за три дни, 5-годишно момченце бе отпило от бутилка с бензин и също е транспортирано за Клиниката по токсикология в „Пирогов“.

На 2-годишно момченце е оказана лекарска помощ в спешно отделение в благоевградската болница, след като облизало бутилка с керосин. При направения преглед е установено, че няма интоксикация, след консултации е освободено за домашно лечение, уточнява struma.bg.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!