Миналата година е била втората най-топла в историята, точно зад най-знойната 2016 г., като признаците за промяна на климата варират от горски пожари до размразяването на леда в Арктика. Това съобщиха от Центъра за наблюдение на Европейския съюз, цитирани от Reuters и news.bg.

Службата "Коперник" за климатични промени, първата голяма международна метеорологична агенция, която отчита световните температури през 2017 г., обяви, че те са били средно 14,7 градуса по Целзий или 1,2 градуса над епохата отпреди индустриалната революция.

Миналата година е била малко "по-хладна от най-топлата година, 2016, и по-топла от предишната втора най-топла година, 2015 г.", се посочва в доклада. Надеждно измерване на световните температури се води от края на XIX векнасам.

Измерванията подкрепят прогнозата на Световната метеорологична организация през ноември, че 2017 г. ще бъде втората или третата най-топла след 2016 г., като част от дългосрочна тенденция, предизвикана от генерираните от човечеството парникови газове.

През 2016 г. температурите бяха също така подкрепени от природния феномен Ел Ниньо, който се случва на няколко години веднъж и освобождава топлина от Тихия океан.

Миналата година беше най-топлата в историята без въздействието на Ел Ниньо, според "Коперник", който е ръководен от Европейския център за прогнози за времето.

В Арктика "ледената покривка е била ... под средното, особено през по-хладните месеци в началото и в края на годината".

"Междувременно, Южна Европа беше засегната тежко от продължително засушаване от края на пролетта до есенните месеци. Засушаването доведе до недостиг на вода в много райони и улесни разпространението на горски пожари на Иберийския полуостров", допълват експертите.

Американският президент Доналд Тръмп, който отхвърля констатацията на учените, че климатичните промени са предизвикани от човешката дейност, писа в "Туитър" на 29 декември по повод изключителния студ, обхванал САЩ, като постави под съмнение необходимостта от действия за ограничаване на емисиите парникови газове.