Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Как ще отбележим деня в България?

БМЧК организира флашмоб и информационни пунктове. От 11:00 до 16:30 часа доброволците на Български младежки Червен кръст-София ще организират 3 стационарни информационни пункта за раздаване на презервативи и информационни материали: на метростанция "Сердика" (съвместно с мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), разположен пред Министерство на здравеопазването (срещу църквата "Св. Неделя"); на метростанция "Софийски университет" и на метростанция "НДК".

Подвижни екипи от доброволци, разпространяващи превенционни материали, ще има около паметника на Патриарх Евтимий, Народния театър и метростанция "Васил Левски".

Около 17.00-17:30 доброволците на БМЧК-София от всички пунктове ще се отправят към "пилоните" на НДК в няколко основни лъча, където заедно с партньорите от Българската фармацевтична студентска асоциация, Българската стоматологична студентска асоциация, Студентския съвет на Медицинския университет и други партньорски организации ще се присъединят към флашмоб трансформация със запалени свещи, в който участниците ще изрисуват с телата си червен кръст и червена панделка за съпричастност в борбата срещу ХИВ/СПИН, която ще се прелее в масова прегръдка под анти-дискриминационното мото "Прегръдката не е заразна".

Ротаракт клуб София-Тангра и Национална пациентска организация започват проучване, чиято цел е да покаже доколко българите са запознати със заболяването, начините на предаване и превенцията му. Инициативата е част от кампанията "& АЗ ЗНАМ", която се провежда за трета поредна година.

Проучването ще стартира на 1 декември 2012 г. и ще продължи до 14 февруари 2013 г. Целта му е както да се събере информация за сексуалната култура на българина, така и да се информират сексуално активните хора за опасностите от ХИВ/СПИН. Кампанията "& Аз знам" цели да помогне да се преодолеят притесненията от изследването за носителство на ХИВ и да се изгради култура на мислене по този важен въпрос. Кампанията носи информация за бързите и безплатни начини за изследване и акцентира върху изключителното значение на ранната диагностика.

Анонимното проучване съдържа 8 въпроса, които целят да покажат промените в тенденцията за информираност относно заболяването спрямо 2007 година. Проучването е достъпно за попълване на адрес www.hivtest.bg/hiv-poll.

Как се е появил СПИН?

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година. Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. За този нов вид заболяване е имало различни наименования, включително и „Гей синдром", защото се смятало, че се среща само при хомосексуалисти.

През 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ официално въвеждат името СПИН. Въпреки че синдромът бил наименован, тогава все още никой не знаел какво точно го причинява.

През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран. Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Франция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ. Професор Люк Монтание и екипът от Института Пастьор във Франция откриват вирус, който първоначално наричат LAV (Lymphadenopathy-Associated Virus) . По същото време учени от Националния раков институт в САЩ откриват вируса HLTV - III. През 2008 г. Монтание и сънародничката му Франсоаз Баре-Синуси получават Нобелова награда за медицина за откритието на ХИВ вируса. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса.

През 1985 г. лекарите вече използват тест за откриване както на заразени хора, така и на заразена с ХИВ вируса кръв. Учените вече знаят, че не само хомосексуалистите, а всеки в контакт със заразена кръв или телесни течности може да бъде инфектиран с ХИВ, в това число новородени и деца.

През 2000 г. в Дърбан, Южна Африка, учени и лекари приемат декларация, според която ХИВ е причинителят на СПИН.

ХИВ/ СПИН е разпространен в целия свят. У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания. В света заразените от СПИН бързо се увеличават. От 13 милиона през 1992 г., нарастват на 22 милиона през 1996 г., като 8 милиона от тях са починали. По настоящем в света над 33 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.

Какво символизира червената панделка?

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.