Огромни опашки пред ски зоната в Банско са се образували тази сутрин. Работата на кабинковия лифт е започнала навреме около 8:00 сутринта. Заради липсата на втори лифт, чието изграждане вече 10 г. се спира от рекета на т. нар. "зелени" и "еколози", 10 микробуса на концесионера извозват чакащи скиори до ски зоната. 
Това става часове, след като около 200 активисти на "Да, България", ДСБ, "Зелените" и няколко екологични НПО-та блокираха Орлов мост в София. Блокадите пред лифта в Банско обаче са ежедневие, особено по време на празници, уикенди и ваканции, съобщава Канал 3.



Днес кметът на града Георги Икономов и министърът на околната среда Нено Димов ще дадат брифинг по възможните решения на проблема с опашките пред начална станция, разрешени след промяната на действащия план за управление на национален парк Пирин. Той започва от 16 часа.





Темата е решението на Министерския съвет от 28 декември. С него се възлага на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.