Начинът, по който се храним, е първият фактор за добрата ни физическа форма. За щастие, върху него може да се влияе, друг е въпросът защо често сме толкова инертни, че се храним постоянно по един и същи начин.
1.Основата

Не съществува хранителен продукт, който да съчетава в себе си всичко необходимо за организма, пише Elle. Основата на доброто хранене е разнообразието. Важно е да консумираме храни от различни групи – плодове и зеленчуци, хляб и зърнени продукти, мляко и млечни продукти, мазнини, месо, риба и морски дарове, яйца, вода.

2.Плoдове и зеленчуци на първо място

Не само през лятото можем да си набавяме пресни плодове и зеленчуци. През зимните месеци наблегнете на сезонните видове - ябълки, цитрусови плодове, тиква, праз, зеле, различни сортове ряпа и др. Консумирайте ги сурови или сготвени без мазнина.

Внимателно с плодовете

Избягвайте да консумирате прекалено големи количества плодове, тъй като те съдържат много захар. За предпочитане е да ги похапвате сутрин и да подберете по-диетичните сред тях. Не добавяйте сметана, сладолед или захар! Една ябълка всяка сутрин е чудесно средство да поддържате здравето си.


3.Движение

Всичко е въпрос на баланс – от едната страна на уравнението е енергийното зареждане, което идва с храната, от другата – разходът на енергия, свързан предимно с физическото движение. За да поддържаме слабо и стегнато тяло, трябва да изразходваме повече, отколкото усвояваме – логично, нали?

4.Яжте с удоволствие

По време на храненето са събудени всички човешки сетива. Когато се оставяте на удоволствието от храната, можете да се заситите с по-малко количество. Освен това дъвчете бавно, отделете време да се насладите на всеки елемент от менюто.

5.Вкусът е важен

Лишената от вкус, еднообразна и консумирана набързо храна принуждава тялото да проявява ненаситност и да складира хранителни токсини. Автоматичното хранене води до смущения в обмяната на веществата и произтичащи от това заболявания. Връзката между вкуса на храната и здравето е от основно значение.

6.В хармония

Цветната чиния пред очите ви, която съдържа и протеини, и фибри, и въглехидрати, възбужда апетита и създава чувство за психически комфорт. Хармонията между вкусовете и цветовете на хранителните вещества определя до голяма степен душевното равновесие, дори да не вярвате в това.

7.Богата закуска

Тези, които сутрин не закусват, лишават мозъка си от важни за него хранителни вещества, например от глюкоза, необходима за поддържане на интелектуалните способности. Освен това от закуската не се пълнее, защото усвоените калории се изразходват изцяло през деня.

8.По-малко месо, повече риба

Целта е да разнообразяваме източниците на протеини. В идеалния случай храни, много богати на протеини, не бива да се консумират повече от 3-4 пъти седмично. Вместо месо изберете риба или морски дарове, които са богати на желязо и аминокиселини. От яйцето по-полезен е белтъкът. Ако не можете без месо, за предпочитане е пилешкото или пуешкото филе.

9.Различни мазнини

Зехтинът е полезен за здравето, но не е единствената мазнина, която можем да използваме. Нито едно растително олио не може да отговори на всички изисквания и затова е нужно да ги редуваме. Все пак пред слънчогледовото, което е доста мазно, за предпочитане са рапичното и маслото от гроздови семки.

10.Много вода

Пиенето на вода по време на хранене не смущава храносмилането, нито пък води до напълняване, дори напротив – в стомаха водата заема място и създава чувство за ситост. Тя ни е нужна, за да елиминираме токсините от организма. Избягвайте газираната вода, особено ако имате чувствителен стомах.