Ако желаете добър съвет за това как да се грижите за косата си, кой би бил по-добър от Лин Голдбърг от клиниката за коса в Бостънския медицински център? Лин твърди (и ние всички го знаем), че прекалено честото измиване на косата може да я увреди повече, отколкото да я почисти. Постоянното измиване значи, че скалпа ви ще е необходимо да произвежда повече мазнина.

Точно така попадате в порочния кръг - производството на мазнина и отмиването й от косата - ден след ден.

Следните съвети ще помогнат да измивате косата си по-рядко и да я запазите по-здрава:

1. Внимавайте с менюто си

Ако желаете да предотвратите омазняването, произвеждано от скалпа, то много просто: спрете да приемате мазни храни. Нездравословните мазнини, които влизат в тялото ви, когато консумирате пържени храни, бял хляб и захар, се трансформират в мазнината, която виждате върху скалпа си. Ограничаването на приема на въглехидрати и замяната на тези въглехидрати с плодове или зеленчуци, постно месо и ядки ще ограничат дейността на мастната жлеза върху скалпа.

2 . Ползвайте сух шампоан
За да скриете мазнината от косата си, бихте могли да използвате сух шампоан. Сухият шампоан се нанася върху корените на косата, след като е разделена на кичури. Предлага се под формата на спрейове, а в някои случаи дори на прах. Ако е под формата на спрей, впръсквайте в корените от 20 см разстояние, ако е под формата на прах, директно го прилагате върху корените. Това ще удължи периода между измиванията.

3. Не подценявайте аксесоарите
Шалът би могъл да трансформира прекрасната ви, но обикновена прическа, в такава, която изглежда страхотно и се откроява в тълпата. Можете да изглеждате добре с шалче, независимо от косата. Шалът ще предпази косата от праха във въздуха и ще скрие мазнината върху скалпа ви.

4. Внимавайте с температурата на водата

Температурата, при която измивате косата си, е важна. Горещата вода ще повиши активността на мастната жлеза, докато топлата вода няма. Добра идея е да оставяте косата си да съхне естествено, вместо със сешоар – по същите причини.

5. Правете си плитка
Един от най-добрите начини да скриете мазна коса е да я сплете в плитка. Колкото по-стегната е плитката, толкоз по-добре ще скрие мазната коса. Срешете косата си по посока отгоре на главата към гърба, за да скриете мазната област още по-добре. Съветваме още да не правите прекалено гладка плитка, а да оставите някои небрежни кичурчета да се подават тук-там, като Зоуи Салдана на снимката по-горе.

6. Сресвайте косата преди лягане
Много добра идея е да сресвате косата си добре, преди сън. След като легнете, дръпнете косата си назад и я оставете да "се залепи" върху върха възглавницата. Правете си конска опашка или дори свободна плитка, ако косата ви е достатъчно дълга.

7. Променяйте пътя
Трябва да променяте пътя на косатаси по две причини. Косата изтънява по-бързо там, където я разделяте, отколкото в другите области. Прехвърлянето на пътя ще намали неблагоприятните ефекти и ще изглеждате различни всеки път.

8. Избягвайте загладени прически
Загладената прическа ще направи мазнината в косата ви по-видима. Вместо това, сресвайте я назад, с обем на върха, съчетан с небрежен кок.

9. Почиствайте четката си веднъж седмично
Почиствайте четката си, защото с редовна употреба се натрупва мазнина и други мръсотии, които вкарвате в косата си обратно. Измивайте четката си с топла вода и сапун най-малко веднъж седмично.

10. Правилният метод да миете косата си
Това са някои неща, които е необходимо да помните, когато миете косата си.
1. Не изсушавайте косата си с кърпа. Използвайте тениска вместо това (повечето тениски са от памучен план, което по-щадящо за вашата коса).
2. Не търкайте скалпа. Внимателно масажирайте шампоана в косата си.
3. Не поставяйте балсам върху скалпа. Нанасяйте го на краищата на коса си.
4. Изстисквайте водата от косата, преди да използвате балсам или маска.