Заболелите от кучешка тения в България са повече отколкото във всички държави от ЕС взети заедно. Така например през 2009 година болните в България са 461 души, а в 500-милионна Европа - едва 350, пише в. "Монитор".
Шокиращото сравнение направиха от хасковското РЗИ по повод завършилото изследване на хората от село Криво Поле, където на 21 март от паразита почина 5-годишно дете. От направени 68 проби, 60 от които на деца, не е открит друг случай на ехинококоза (кучешка тения), информира началникът на дирекция „Надзор над заразните заболявания“ д-р Снежана Иванова. С това проблемът обаче далеч не е разрешен, предупреди паразитологът д-р Светлана Узунова. България отдавна има проблем с това заболяване, а Хасковско е епидемичен район.

Причината е в огромния брой домашни и бездомни кучета. Според лекарите тенията се развива като зрял паразит само в кучета и само чрез тях може да стане заразяване. Във всички други организми тенията е в кистозно състояние и не може да заразява. Проблемът назрява до степен на обществена значимост през 90-те години с рязкото увеличаване броя на домашните кучета и последващото увеличаване броя на бездомните. Ненапразно пикът на заболелите от кучешка тения е през 1998 година. После има известно затишие, преди графиките отново да тръгнат нагоре.

Единственият случай, в който България се справя с болестта, е през 1956 година. Заради върлуващ бяс е изтребена огромна част от кучешката популация в страната. Ехинококозата почти изчезва. Цели 31% от домашните кучета, дори и най-добре гледаните, са заразени с паразита, сред бездомните процентът е 56. Проблемът се решава с обезпаразитяване на всеки 3 месеца. Струва пренебрежима сума от 1 лв. до 15 лв. за средно взето 30 кг куче. Повечето стопани обаче ги лекуват от бълхи и кърлежи. /БЛИЦ