В Конферентния център на столичния хотел „Маринела” започва Велик магистрален съвет на Ордена на рицарите тамплиери. Събитието е  историческо и ще продължи до 19 часа. За първи път Великият Приорат на България е домакин на световния форум, който ще е съчетан с 23-тия Конвент на българските тамплиери и повдигането в степен на нови рицари и дами.
При изключителни мерки за сигурност, предвид усложнената международна обстановка и опасността от терористична заплаха, ще се проведе ритуал по въвеждане в длъжност на новия Велик командер и на новия Велик канцлер на световния Орден, съобщава "Флагман".

В залата са представители на 20 държави, регистрирани са над 700 участници.  Всеки момент се очаква да бъдат въведени принцеса Елизабет, която е от потеклото на Кобургготите, както и арменският патриарх на Йерусалим Нурахан Манукян.

България има най-големият по численост в Европа православен Велик Приорат, който е вторипо численост в света. Вътре са делегации от САЩ, Латинска Америка, Канада, Русия, от почти всички европейски страни. Ще бъде разгледан бежанският проблем за Европа.



Великият Приор на България ген.майор –о.з. проф.Румен Ралчев, който е и Стар Велик майстор на българските масони, е осигурил присъствието на армейски генерал Михаил Мойсеев, последния министър на отбраната на СССР, който сега е депутат и председател на най-голямата организация на запасняците от армията в Русия. От американска страна присъства ген.-лейтенант Джеймс Филипс, който е председател на най-голямата американска офицерска организация. На срещата в София те ще споделят опит как може да се избегне ескалацията на напрежението, което се наблюдава в момента.

Поканени са депутати и представители на българското правителство.  Ще участва и ген.-лейтенант Стоян Топалов, който е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В него членуват 100 хил. души – огромна армия. Поканени са  бивши офицери от Аржентина, Франция и Америка.

Замисълът на срещата е да се даде възможност на делегациите от Русия и САЩ – две конфронтиращи се сили, да се срещнат в България, за да се развие диалог.

В София е Великият майстор на Ордена - бригадният генерал Патрик Рейн от САЩ, както и Великият командер полковник о.р., носител на Ордена на Почетния легион на Франция Марсел де Печиото.

Основният акцент ще е всеки Велик приорат от съответата държава да даде своята перспектива за развитие през 2017 г., за да се уеднакви с плана на Световния орден.

Българските тамплиери от 8 години  работят с краля на Йордания, който подари парцел на река Йордан, където е кръстен Христос, за построяването на църква.