Квотите за разпределение на мигрантите сред страните членки на Европейския съюз са неприемливи за Словакия и за Унгария, заявиха пред журналисти след среща в Братислава премиерите на двете страни, Роберт Фицо и Виктор Орбан, цитирани от Ройтерс, ТАСС и БТА.
"Разговорите с лидерите на ЕС потвърдиха, че задължителните квоти за приема на бежанци са политически мъртва тема", подчерта Фицо, като припомни, че Братислава и Будапеща оспорват съответната инициатива на Еврокомисията в Европейския съд в Люксембург.

"Ние искаме законодателните инициативи на Еврокомисията да отразяват становищата на премерите и президентите, които ясно потвърдиха доброволността като основен принцип по миграционните въпроси", отбеляза словашкият премиер.

Той съобщи, че страната му ще подготви и ще предложи на партньорите си от ЕС проект за нови правила на миграционната политика, които ще отчетат интересите на всички държави членки. В документа няма да се споменава за разпределителни квоти, подчерта Фицо.

Орбан от своя страна каза, че Унгария скоро ще внесе промени в конституцията си, които ще изключат външен натиск за квотите. "Никой няма да ни налага никакви квоти. Решението с кого ще живеем заедно ще се приема само от унгарския парламент", и това ще бъде гарантирано от конституцията, подчерта той.

Орбан предупреди за нарастване на терористичната заплаха в Евросъюза, ако в страните членки се увеличи броят на бежанците от мюсюлмански страни.

"Нямащата никакви ограничения система на задължителни квоти може да унищожи всичко, което сме постигнали (в сферата на сигурността). Ние сме против терористичните актове. Искаме сигурност за нашите граждани", подчерта Орбан.

Унгарският премиер призова също да се затегне охраната на външните граници на Шенгенското пространство за свободно движение, през които в ЕС проникват нелегално мигранти от Близкия изток и Северна Африка.