Русия предупреди гражданите си, че ядрена война със Запада може да се окаже неизбежна – предизвикана от сблъсъците в Близкия изток. Руската телевизия "Звезда”, която е собственост на руското военно министерство, обяви през миналата седмица, че "шизофрениците от Америка "подострят” ядрените оръжия за Москва”.  
Представители на руските власти в петък обявиха, че са били построени подземни убежища, които биха могли да приютят 12 млн. души, което е горе-долу цялото население на Москва, изчислява Канал 3.

Междувременно руското министерство за гражданска защита обяви, че се провеждат безпрецедентни "широкомащабни” учения в цяла Русия във връзка с гражданската защита в продължение на 4 дни.  

Ученията действително са широкомащабни, защото в тях участват около 40 млн. руснаци и 200 хил. специалисти от "аварийни спасителни подразделения”.

Целта на ученията е подготовка за "мащабни природни и причинени от човека бедствия в Руската федерация.

По думите на ръководителя на министерството Олег Мануилов, ученията ще тестват как руснаците биха отговорили на "бедствие” при "извънредна” ситуация.

Междувременно Министър-председателят на Руската федерация Димитрий Медведев подписа разпореждане за преустановяване на споразумението със САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфера, предава TACC. Съответният документ е публикуван на интернет страницата на кабинета на министрите.

„Във връзка с въведените от САЩ ограничения за сътрудничеството с Руската федерация в областта на атомната енергетика… се преустановява споразумението между правителствата на Руската федерация и правителствата на САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработки в ядрената и енергийната сфера от 16 септември 2013 г.“, се казва в разпореждането на Медведев.