На закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН днес ще се състои шестото предварително гласуване от процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН. В това гласуване за първи път ще бъде включена новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси.
Българското правителство официално издигна на 28 септември нейната номинация на мястото на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остава в надпреварата като самостоятелен кандидат. В неофициалното класиране след предишното гласуванев Съвета за сигурност Бокова беше на шесто място, припомня БТА.

В понеделник Георгиева говори пред представители на страните членки - друг елемент от състезателната и публична процедура за подбор на генерален секретар, която се прилага за първи път историята на ООН.

Днешното гласуване се смята за най-важното досега, защото петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които на практика имат право на вето, ще използват цветни бюлетини, отбелязва Асошиейтед прес.

Така, въпреки че вотът ще е таен, всеки от десетте кандидати ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече измежду петте "големи" - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Досега в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, припомня Франс прес, която отбелязва, че Кристалина Георгиева има сериозни шансове.

Резултатът ще е много по-категоричен от досегашните гласувания, тъй като петте страни с вето ще са обозначени с различен цвят от този на бюлетините на непостоянните 10 без това право.

Прагът на шанса за успех е събирането на 9 гласа и нито един от тях да не е от САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, които могат при окончателното гласуване да наложат вето.

На последнто гласуване с безцветни бюлетини над този праг бе единствено португалецът Антонио Гутериш. В предишните четири вота още няколко кандидати са събирали поне 9 гласа, окуражаващи ги да продължат. Сред тях бе и Ирина Бокова, но това бе при първото гласуване преди месеци и докато тя бе официалният кандидат на България.

Сега тя участва самостоятелно след като на последното гласуване събра 6 гласа "за", 7 "против" и 2 "без мнение". Днешният вот ще покаже и дали тя е по-популярна от Кристалина Георгиева в уникална за последните 25 години ситуация да има двама претенденти от една и съща държава.

Много пъти е писано в сферата на догадките, че Великобритания и донякъде САЩ симпатизират на кандидатурата на Георгиева, а Русия – на Бокова. Франция и особено Китай засега пазят строга тайна, което поражда много версии за предпочитанията им. 

Русия вече направи нещо, което бе изтълкувано като сигнал към новата българска кандидатура, че има на какво да се надява. Виталий Чуркин, постоянният представител на Руската федерация в ООН, каза: "Ние наистина вярвае, че е ред на Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар. И много бихме искали да видим жена".

Нещо повече, Чуркин добави, че няколко дни след днешния вот Съветът може формално да гласува и определи кого да предложи на Общото събрание на ООН за одобрение като генерален секретар. Той в момента е ротационен председател на Съвета за сигурност, а от септември насам Русия ръководи процедурата за избор на наследника на Бан Ки Мун.

Зад Бокова в момента не стои никоя държава, докато за броени дни Георгиева получи официална подкрепа от Унгария, Полша, Латвия, Черна гора и бившия кандидат от Хърватия Весна Пушич. Т.е. тя вече изглежда като представител на Източна Европа, както и като водещата сред жените, и, изглежда, засилва шансовете ѝ поне да стигне до състезание с Антонио Гутериш. 

Ако днес Кристалина Георгиева се представи убедително, това може да е краят на усилията на Ирина Бокова да застане на върха в ООН. Но тя едва ли ще изчезне от картината, включително заради твърденията, че има опити на Русия да я предлага за заместник-генерален секретар на ООН в сценария с Гутериш като наследник на Бан Ки Мун. 

Но ако Москва изпрати на този етап послание, че приема Кристалина Георгиева – макар и срещу получаване на по-добри позиции в евентуалата ѝ администрация в ООН, кампанията на генералния директор на ЮНЕСКО приключва. 

Неназовани дипломати от страни членки на Съвета за сигурност, цитирани от ТАСС, смятат, че ще са необходими още най-малко две (вече официални) гласувания, за да може Съветът да вземе окончателно решение. Според правилата претендентът трябва да събере подкрепа от най-малко 9 гласа, включително на на всичките пет постоянни членки.

След това името на кандидата, спечелил такава подкрепа, ще бъде предложено за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ