Северна Корея вече се нарежда сред ядрените сили в света. Пхенян вече приключи основната част от разработката на собствено ядрено оръжие. Това се казва в съобщение на посолството на КНДР в Москва, с което разполага РИА "Новости", пише Inews.
От дипломатическото представителство на Пхенян уточняват, че са били проведени и последните изпитания, потвърдени са характеристиките, техническите свойства и мощността на ядрена бойна глава, стандартизирана за стратегическите балистични ракети на армията на Северна Корея. В съобщението се отбелязва още, че проведените до момента успешни изпитания са дали възможност Пхенян да усвои напълно технологията за производство и използване на вещества в необходимото количество за определени цели. И съответно Северна Корея ще може да въоръжи стратегическите си ракетни войски с ядрени бойни глави за поразяване на различни цели.

На 9 септември т.г. Пхенян съобщи официално, че е провел успешно поредните си ядрени опити. От Южна Корея оцениха мощността на осъществения взрив на 10 килотона. Проведените изпитания бяха и най-големите в историята на Северна Корея.

От Пхенян обаче нямат намерение да спират с опитите. В изпратеното до Москва съобщение се казва още, че страната ще продължи развитието на ядрената си програма във връзка с растящата заплаха от страна на САЩ. Паралелно Пхенян ще увеличава ядрения си потенциал по отношения на количество и качество.
В съобщението обаче има още едно изключително притеснително изречение. "Сега остана само едно – да демонстрираме тази мощ в реална война", пише Пхенян. Отбелязва се още, че продължаването на програмата за развитие на ядрения арсенал на Северна Корея цели тя да защити достойнството си, правото си на съществуване и мира от увеличаващата се американска заплаха за ядрена война.