Адвокат Емил Милев е защитник на почернената майка Жана Георгиева, която загуби дъщеря си преди 10 години при нелеп инцидент в центъра на София. Петрина и нейната приятелка Деница бяха затрупани от срутената сграда на ул. „Алабин”.
Очаква се в края на октомври – след цяло десетилетие, най-после процесът да започне. По делото има трима обвиняеми. Собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Георгиев, който е трябвало да контролира строителството, и шефът на строителната фирма Манчо Иванов, който избяга в чужбина. За смъртта на двете момичета обаче те най-вероятно ще получат ниски условни присъди. Не е изключено и да се постигне споразумение.
  
- Адв. Милев, 10 години след трагедията, оптимист ли сте, че виновните за смъртта на двете момичета най-после ще получат наказания? 
- Да. Оптимист съм. Защото доказателствата по делото са събрани с математическа точност и по никакъв начин не могат да бъдат оборени. Категорично е доказано, че е проявена немарливост, която е довела до срутването на сградата. Освен това действията не са били съгласувани с Министерството на културата.
 
- Само за немарливост ли става въпрос, или е имало и умишлени действия? 
- Не вярвам да е имало умисъл. Ако беше така, щяха да го направят по друг начин или поне по друго време. Едва ли са имали разрешение за събаряне на сградата. По-скоро смятам, че са имали идея да я надстроят и разширят, тъй като квадратурата е малка.
 
- Какви присъди очаквате? 
- Условни. Няма да бъдат кой знае колко големи. Причините са няколко. Минали са 10 години от деянието, а самите подсъдими нямат вина за това забавяне. Смекчаващи вината обстоятелства са, че тези хора нямат криминални прояви, не са обществено опасни. Ние сме завели и граждански иск, но майката на Петрина не иска пари, иска правосъдие. За съжаление, то доста е закъсняло.
 
- Каква е причината за това небивало протакане на процеса? 
- Причината е, че прокуратурата не си свърши работата. Още през 2010 година прокурор Първолета Никова направи едно безумно прекратяване на делото. И това стана през юли, а тя връчи на майката основанието за прекратяване на 29 декември, когато бяха минали всички възможни срокове за обжалване. На 3 януари с триста мъки пуснах жалба да й отменят постановлението. И Градският съд го отмени, и Апелативният потвърди решението. Магистратите издадоха редица предписания, но след това 4-5 години отново нищо не се правеше. Имаше и други проблеми.
 
- Смятате ли, че някой е оказал влияние за това забавяне? 
- Единствено Георги Кирчев има възможности.



Собственикът на рухналата сграда Георги Кирчев
 
- Твърди се, че той е човек на бившия премиер Иван Костов...
 - Не мога да кажа.
 
- Как живеят близките на Петрина, като знаят, че 10 години все още няма виновен за нелепата й смърт? 
- Петрина е била единственият смисъл в живота на майка й. Жената няма други близки, а с бащата са разведени. Той живее в чужбина. Аз съм се сблъсквал с много трагедии, но такава драма не съм виждал. След всяка среща с Жана Георгиева аз съм много разстроен. От година на година тя става все по-зле и не може да се контролира. На никого не пожелавам такова нещо. Не стига, че младото момиче си е отишло, но и трагедията се стоварва със страшна сила върху майката. Що се касае до Георги Кирчев – той разполага с имот, който е пълна дупка в центъра на София и който не може да помогне нито на него, нито на почернените родители на двете момичета.
 
Интервюто взе: Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ