Бившият конституционен съдия Георги Марков посочи като проблем номер едно в Европа, че европейските чиновници още не са дошли на себе си. Това той заяви в ефира на БНТ.
- Много скоро, при посещението на Орбан, за което и вие бяхте в България, премиерът каза, Викторе, искаме пари, не искаме потупване по рамото и помощ и мигновенно получихме тези 160 млн. евро. Знаете ли каква играта с тези пари? Поискахме ги, защото знаехме, че ще ги получим, Европа си купи спокойствие и смята да прави буферна зона, България извън Шенген или?
 
- Първо да поздравя премиера Борисов. След срещата в Братислава, на пресконференция Виктор Орбан каза следното „Срещата беше пълен провал, като изключим помощта, която оказахме на България, а тя се нуждае от такава.". Той втори път идва в България - беше на границата. Юнкер също даде рамо и България получи тези 160 млн. евро, които са за охраната на нашата граница. Тя се охранява не само от телена мрежа. Както виждам в Унгария 8000 войници и полицаи към момента я охраняват с високогабаритна проходима техника, камери и т.н. Браво на Борисов, че каза в прав текст „Аз няма да допусна на никое летище в България да кацне самолет с бежанци от Западна Европа.". Не ние ги поканихме и не ние бомбандирахме Ирак и Сирия. Не ние направихме арабската пролет, която стана ислямско лято. Браво за предложението му на мини срещата във Виена. Той е предложил на Доналд Туск през октомври, когато се съберат министър-председателите, да бъде поканен генералният секретар на НАТО и ЕС да каже дали ще сме партньори с НАТО.

НАТО много активно участваше в Югославските събития, счупиха моста на Нови Сад, защитаваха Косово и сега въпросът е "НАТО няма ли да защити нас, европейските граждани, ако бъдем повторно нападнати, защото ние вече бяхме нападнати, защото всичките тези преселници минаха незаконно през нашите граници, нарушиха нашия суверенитет, нашия закон, нашите права." Борисов предложи и Доналд Туск да бъде поканен. Интересно е дали ще има решение на кризата. Големият проблем е, че европейските чиновници още не са дошли на себе си. Вчера Аврамопулос - гръцки еврокомисар по бежанците отново ни призовава, нас европейците, да щадим бежанците, да сме състрадателни и хуманни към тях и солидарни. Как не му дойде в главата една малка мисъл, защото той е еврокомисар на Европа и европейските граждани, а не адвокат на бежанци, как не му светна една малка мисъл, и бежанците да са солидарни към нас и те да се отнасят хуманно към нас, да не изнасилват жените, да не правят атентати, да не колят във влака. Нищо такова. С тази европейска комисия, с полицити като Меркел, Оланд и Ренци, Европа няма да може да се справи с бежанците, защото няма воля. Не сме чули от Меркел ясно да казва на бежанците "Не идвайте". Въпреки че беше бита, бита, бита на местните избори. Тя загуби в собствения си град от партията "Алтернатива за Германия" и слезе в Берлин под 20 процента.
 
- Тя не се ли покая през седмицата. „Тя каза, не трябваше да реагирам така”. Значи тя си взима някакви политически изводи.
 
- Трябва ясно да се каже на тези хора, че не са добре дошли в Европа, на това прословуто "Идвайте, ще се справим", трябва да се каже "Не идвайте, не можем да се справим". И понеже отново на дневен ред и вчера стана въпрос за този договор с Турция, Орбан е предложил аналогични договори да има и с други страни - Египет, Мали и т.н. Какво ще стане, ако Турция, до края на годината, остане недоволна от насрещните обещания на ЕС - визи, ускорена интеграция, и пусне една вълна от 200 000 души и дойдат на нашата граница?
 
- Вие допускате ли го това нещо, че Турция ще остане недоволна? Съвсем скоро трябва да има решение на този визов въпрос между Брюксел и Анкара?
 
Аз не само го допускам. В това студио бях преди точно 6 месеца, точно след тогавашното посещение на Орбан и не искам да изглеждам като лош пророк, но всичко, което казах тогава, че ще има масови изнасилвания, колене на европейски граждани, взривове, както стана в Германия, че тези хора не могат да се интегрират, че в Европа идват на власт радикални десни партии. Ето и справка - Рим: на пух и прах "5 звезди" направи партията на Ренци, в Австрия няма го премиера Фейман, питайте Борисов защо го няма. Няма го, защото народът му показа червен картон."
 
- Тези, които са по-остри и крайни, те може би ще са доволни от вашите думи. Тези обаче, които не са, хората с по-либерални ценности, с по-мултикултурно мислене, те какво да правят, като се изостри европейската карта?

Вижте, няма друг критерии за правилността на една политика, от гласа народен и Божии. Казах ви за изборите в Германия, казах ви за изборите в Австрия, двете управляващи партии взеха 10 и съответно 11 процента на изборите. Казах ви за Рим, в Полша социалистите ги няма в парламента. Другата неделя Унгария на втори октомври, този свят за унгарците месец, точно 60 години от унгарското въстание срещу съветските танкове, този път с бюлетината ще въстане срещу безумието на Европейската комисия да заселва насилствено хора, въпреки тяхното желание и отказа на унгарския народ да живее с тия хора. Полша, Чехия, Словакия и Унгария ще останат чисти християнски страни. Това е тяхното виждане. Франция и Германия да си ги приемат и да се оправят. Как ще им изнасилват жените.. дали ще успеят да се справят. То стана поголовно, ще има взривове, ще има колене. Защо нито един европейски чиновник, не е отишъл на местата на взривовете, да е говорил с родителите на изнасилените деца, да е говорил със съпрузите или бащите на изнасилените момичета. Защо едноминутно мълчание не му светна на Юнкер да поиска на срещата на министър-председателите. Моля ви, едноминутно мълчание за жертвите от ислямския терор. Това, което направи Меркел, си е за съд, Европейски съд за Ангела Меркел.
 
- Сега, само една скоба да отворим, за да уточните за референдума, не стана ясно. Другата неделя, на втори октомври, в Унгария има референдум за квотите, за разселването на бежанците. Нали така?

Въпросът е такъв: "Драги сънародници, съгласни ли сте, Европейската комисия, без съгласието на унгарския парламент, да заселва чужди граждани в нашата страна." Унгарците поголовно ще кажат "не". И виж колко е интересно. Социалистите се опитват да бойкотират референдума, за да слезе под 50, защото трябва да е 50 + 1, за да е валиден. Въпреки това цели общини, включително и със социалисти, излизат с призив към населението. Звезден момент за Унгария, те ще кажат "не" и това ще бъде голяма победа, голяма победа за политиката на Орбан, голяма победа за централна Европа, и за масата европейски граждани, които мислят като него. Лидерът днес в Европа за гражданите, не за бюрократите, е не Меркел, а Орбан. Това не е случайно, човекът има политическа биография. Когато Меркел, в комунистическото ГДР, си трае, това момче излезе да изгони съветските войски, 89 година, юни месец.
 
- Каква е тази снимка която виждаме.
 
 
Много съм благодарен на Бойко Борисов. Това е 29 януари, тука в един битов ресторант в полите на Витоша, имах възможност да пия вино на вечерята с Виктор Орбан. Имах възможност да му кажа за „Левски” и като му казах - грейна, защото си спомня нашето участие в ШЛ, той е много голям привърженик на спорта и на футбола. Един месец по-късно ми благодари за хубавото вино и хубавите думи, които тогава му дадох. Голямо шише вино, защото има жена и деца, няма съпруга, да си пийнат вкъщи.

- Човек, като ви слуша, ще каже, че най-великата държава е Унгария. Защо, какво толкова се промени в благосъстоянието на унгарците, какво пък е толкова хубавото в Унгария?

- Благосъстоянието много се промени. Само един факт, на който може да завиди Москов и всички наши политици: За да могат да останат лекарите специалисти в Унгария, той им вдигна сега заплатите с 800 евро на човек. На всяко семейство, което има трето дете, държавата дава веднага 33 000 евро безвъздмоздно + 33 000 евро заем за 25 години с до 3% лихва. С 66 000 евро съвсем спокойно могат да си купят едно много прилично жилище. Той направи много през тези 6 години. Унгария няма нито един форинт или цент дълг към нито една страна или институция. Вдигна икономиката - над 100 милиарда износ имат, над 22 милиона нощувки през миналата година, удари монополите. Всяко едно семейство плаща с 25% по-малко газ, 25% по-малко ток, 25% по-малко вода. Голям държавник, който се интересува само от интересите на унгарския народ.

- Добре де, ами то заради това сега има тези призиви, които чувате, Унгария да напусне ЕС. Тя толкова ли се бунтува, толкова ли се противи?
- Това е най-голямата смешка. Орбан е убеден европеец.л той има една крилата фраза – „Унгария винаги ще иска да бъде в ЕС. Ние трябва да сме на масата, защото иначе ще станем част от менюто”. Той е убеден европеец. В първия мандат вкара страната в НАТО. Но той е против това да има федерална Европа – съединени европейски щати. Той иска силна Европа, силен ЕС, той е убеден европеец, обаче със силни национални държави. Не Брюксел, чиновници, които не са избрани, да правят глупости като това за квотите. От 160 хил., които трябваше да разследват, досега 5000 са отишли. Мартин Шулц казва: „Хайде стига толкова, това за 30 години не може да се изпълни”. Самият Мартин Шулц, председателят на Европейския парламент, който е социалист, казва: „Трябва да се вслушаме във Вишеградската четворка”. Има нещо, което тук не се коментира, включително и във вашата телевизия. Какво стана в Братислава? В Братислава Беата Шидло – премиерката на Полша от партията „Право и справедливост”, казва в прав текст: „Г-жо Меркел”, трябва да се реформира ЕС, трябва да има нов европейски договор и няма теми табу оттук нататък”.
 
- А вие коя телевизия гледате, че разбирате всичко, г-н Марков? Коя телевизия ви информира най-добре? Това не показвало БНТ, онова...
- Не искам да ви обидя, вие сте интелигентна телевизия, давате много, но най ме информира унгарската първа програма, защото дават всичко, няма мелъди история,. Дават кореспонденти точно там, където е влака и коленето, точно там, където е изнасилването, интервю с родителите на малолетното момченце, изнасилено в басейна, интервю с афганеца, който го питат: „Ти какво направи бе, човек?”, и той вика: „Нищо бе, прииска ми се”. Той дори и не бяга. Това му е културата, той така се е родил и как ще бъде интегриран? Това му е манталитетът. Значи, ние не ги мразим тези хора, българите, ние сме спасили нашите евреи, нашето ДПС прави правителство...
 
- Ако се съмнявам в управлението, евробюрокрация казвате, разбира се, да, го,емите колоси – Германия, Франция, които провеждат политиката... Може ли Вишеградската четворка, може ли източната дъга на Евросъюза да бъде новият двигател, новата сила, новата основа? Може ли, г-н Марков?
- Тя не може да бъде новият двигател, защото макар че има население 70-80 млн., натам сега се е запътила Австрия, Вишеградската четворка не може да диктува модата в Европа, защото Германия и Франция са изключително богати и мощни държави. Но Вишеградската четворка ще бъде фактор и двигател на реформата на ЕС. Без нея не може да има ЕС.
 
- А България какво да прави в тази среда? Т.е. ние накъде да сме? Кой да слушаме ние – Юнкер ли? Приятел на Борисов е Юнкер?
- Бойко е голям дипломат. Аз не знам друг, който е приятел и с Орбан.
 
- И с Меркел.
- И с Меркел и със Саша Вучич, на Сърбия. Едновременно е приятел с Юнкер и с Шулц.
 
- Едновременно ходи и в Истанбул при Ердоган?
- Ходи, защото ЕС реши Турция да ни пази. Това е положението. Турция ще ни пази, 500-те млн. европейци с тия силни армии – това е решението. И когато г-н Ердоган реши да не ни пази, няма кой да ни пази. И затова трябва да има вариант „Б”. А вариант „Б” е охрана на границата, войска, и ако трябва – намеса нас НАТО.
 
- И за Борисов само да си довършите. Смятате ли, че той превръща тази европейска промяна... Той на кого иска да прилича, на Орбан ли? Защо втвърдява позицията си за бежанците?
- В едно интервю го попитаха той за коя политика е – дали за тази на Меркел или за тази на Орбан. Той казва: „И на двамата”. Но има нещо, което една наша посланичка от САЩ, много умна жена – Елена Поптодорова, тя беше не знам колко години в Америка... Както знаете, Америка в момента командва света, от там се вижда всичко. Тя каза следното: „Има очевидно групиране в рамките на ЕС. То е неформално”. Гърция събра южните държави, скандинавците се събират, Бенелюкса. Ние естествено трябва да гравитираме към Вишеградската четворка, защото, първо, ни е по-близка от всякаква гледна точка, и второ, в момента има по-добри държавници. Т.е. България няма нужда да стане „Вишеград 5” и няма как да стане, но ние трябва да гравитираме като политика и решение към Вишеградската четворка. Там ни е естественото място. Онези страни – Франция, Германия, тепърва ще се люшкат догодина. Оланд няма да иде на балотаж на изборите във Франция, Меркел няма да е вече канцлер, Ренци няма да е министър-председател. Ще има вълна от десни победи...
 
- Като заговорихме за избори, г-н Марков, знаете ли ГЕРБ с кого ще излязат на битката на 6 ноември?
- Ами ще излязат с познато лице. Какво виждаме към момента от кандидатите? Г-н Жорж Ганчев – той беше кандидат на първите избори още, 1992 година спечели изумителните 800 000 гласа. Беше много романтичен, с една китара. Г-н Калфин беше кандидат на последните избори. Какви ли постове не е заел? Г-жа Дончева – тя беше кандидат за кмет на София, тежко загуби от Борисов, но то който играе с Борисов, все губи. Г-н Трайчо Трайков, ами той беше министър, сега общински съветник. Г-н Радев, той се прави, че не е участвал в управлението и то е така, само че е бил член, не, а ръководител във висшия команден състав на армията. Той благодарение на демокрацията от офицер, военнослужещ на Варшавския договор, стана натовски генерал. И затова не ходи по Варшава и по Прага, за разлика от колегите си червени генерали от преди ноември, ходи в Америка на курсове. Има нещо, което за президентската кампания трябва да се каже. В момента кампания води...
 
- Добре, но всичките, които изброихте, те са били на битка срещу Борисов.
- Били са в държавните органи.
 
- Значи Бойко Борисов ли ще бъде кандидат-президентът?
- Борисов няма да бъде, защото той има вот от българския народ, и тоя вот е мажоритарен, да управлява страната...
 
- Той нали каза, че президентът е понижение? Така каза Борисов.
- То си е така, защото ние сме парламентарна република. Голямо достижение на нашата Конституция е, че имаме пряко избран държавен глава, голям кусур е, че изхождайки от факта, че когато приемаха Конституцията – президент е Желев, орязаха правомощията. Има нещо, което трябва ясно да се каже. В момента кампания води само социалистическата партия. Те обикалят и водят. Те водят кампания за парламентарни избори. Г-н генералът, когото аз уважавам и съм респектиран, защото той е висш офицер от Българската армия само допреди месеци, той води кампания за парламентарни избори – ще оправя здравеопазване, ще оправя просвета, ще оправя живота на старите хора. Ами да направи партия, да се яви и, ако го изберат хората, да ги оправя. Президентът - не летец, не космонавт, ангелче да доведем, тия неща не може да ги оправи. Второ, вчера е казал, много интересно, няма да спре да пита човекът – защо сме най-бедната страна в ЕС. И моят съвет, доброжелателен, аз съм в политика от преди него, пък съм и бил – той генерал, аз конституционен съдия, тези въпроси да отиде на Бузлуджа и да ги задава на своите съпартийци. Защо сме най-бедни в ЕС? Защо в Лукановата зима умираха бабите по опашките, нямаше аспирин и памук, стана такава национална стачка, че г-н генералът не е толкова малък да не си спомня – самолетите не летяха? Излязох на Ректората и на Орлов мост – самолети нямаше. Защо това правителство на Виденов ни направи 3 долара заплатите и хората излязиха да палят парламента, до тук им дойде? Ами това последното на Орешарски? Ами то ни вкара в такава международна изолация, че единственото му посещение – на социалистически премиер, беше във Виетнам. Т.е. тия въпроси – към неговата партия. ГЕРБ дойде 2009-а, когато ехее...
 
- Сега тук можем да тръгнем по два пътя. Единият е да си развиваме темата, какво е направило това правителство, какво е направило онова правителство – вие говорите 20 години назад във времето. С мъка настоящият премиер каза през седмицата: „Ами ние сега трябва да платим много милиони, най-бедната държава – ние, трябва да плащаме на най-богатите”. За реактора ви говоря. На Русия, също и на американците за „Мариците”. Нали ни бяха приятели американците? Значи и те си искат парите.
- То е така, пазарна икономика, всеки си иска парите...
 
- Хубаво, добре. Ето, пазарна икономика, ще си платим тогава.
- Да.
 
- Е, за какво да си платим? Какво ще ги правим тия реактори? Радан Кънев каза: „То няма и реактори даже”.
- Не съм специалист по енергетика. Има г-н Овчаров, други мастити енергетици. Аз съм юрист, разбирам от право, от политика, от футбол, от мюзикъли, от Унгария. За енергетика не ме питай, не съм на всяко гърне мерудия. Исках да кажа, че президентската кампания трябва да се води, и един месец е много достатъчен, в рамките на президентските правомощия. Да няма санкции срещу Русия! Е как да няма, като има общо европейско решение. И Орбан е срещу санкциите. Казва: „Това е все едно да тръгнеш на лов и да си застреляш крак”. И президентът Земан – на Чехия. Но то си ги има санкциите, т.е. външната политика в България - има изричен конституционен текст, се прави от правителството и о т парламента. Президентът, да, представлява ни е международните отношения, но той представлява политиката на българската държава, която се формира от парламента.
 
- Знаете ли кой ще е кандидатът на ГЕРБ? Името знаете ли го?
- Аз имам голям любимец, който да бъде кандидат на ГЕРБ. Казвал съм го многократно, защото считам, че трябва да е политик, който се е доказал в политиката и е оставил нещо за себе си. Затова многократно съм говорил за г-жа Фандъкова. Но това не е становище на ГЕРБ, това е моето лично мнение като столичанин, като симпатизант на ГЕРБ. Сега, дали ще е тя и дали тя ще иска, това е въпрос, на който тя трябва да отговори. Но тя е човек, министър-председател е на София, който извървява една йерархия в политиката. Виж, моето момче, президентската институция не е училище за преподготовка на бивши военни, нито е някаква академия за начинаещи политици. Трябва да е човек, който е бил в политиката и е оставил следа, името му не е компрометирано. А това е един такъв човек. Сега, дали ще е тя – ГЕРБ има и други опции. Другата неделя ще си кажат, ще си спазят законния срок. Аз не мога да се вживявам като някакъв говорител...
 
- Кампанията не е закъсняла. Който и да го сложат, щом ГЕРБ го казват, той ще. Все едно.
- Толкова познати лица. 30 дни за едни културни кандидати, опитни политици, каквито са, да си кажат посланията...
 
- Без значение – който посочи Борисов, това ще е. Все е тая кой ще е президент нас България.
- Вижте, много се говори... Той господин генералът Радев, той не може да излезе от тази авиаторска лексика и риторика, говори за приземяване. Първо, преди да се приземи на „Дондуков”, трябва да се приземи на Конституцията и да прочете какво може. Второ, говори за парашутиране. ГЕРБ ще издигне човек при всички случаи, който е парашутиран вече от българския народ. Не от Борисов, а от българския народ. Ето, един пример – Фандъкова. Тя е избрана с 60% в София срещу някакви 8 на социалистическата партия. БСП да си види резултатите – преди 9 месеца имаше избори в България. В петте най-големи града са под 10%. Това им е силата.