Конференцията за газовия хъб „Балкан” беше мероприятие, което изигра роля на катализатор. То силно взриви ситуацията и всички страни, които присъстваха започнаха да говорят истината, а истината не е добра. Това каза енергийният експерт Атанас Тасев пред Канал 3.
”Седмица преди да се състои тази конференция Газпром закри звеното, което се занимаваше с Южен поток. Един ден преди конференцията във Варна беше казано, че няма да има участие на руската страна, а на следващия ден имаше много реалистичен коментар от някакъв световно известен журналист, че след 2019 година България се заличава от газовата карта. Трансбалканският газопровод тогава няма да съществува. Той минава през Украйна, Молдова, Румъния и България, разделя са на три и снабдява Турция, Гърция и Македония” обясни експертът.

”От транзитна страна България се превръща в едно нищо. Преди бяхме кръстопът на всякакви проекти, сега се превръщаме в нещо като кръгово движение. Всички проекти ни заобикалят”, заяви от своя страна бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.  От думите му стана ясно, че Турски поток е третият проект, който заобикаля България след Син поток и Набуко. ”От страна, която печели 200 млн. годишно от транзит на руски газ към Турция, сега ще печелим нула”, каза той.

Планът за хазов хъб Балкан е спасителния план на премиерът Борисов, смята Атанас Тасев. ”Европа разбра, че сме много зле и затова се обърна с целия си политически и финансов, административен и експертен ресурс, за да може да минимизара ефекта от събитията, които педстоят през 2019 година. Затварянето на Транбалканския газопровод може и да не се случи, защото руската страна бие отбой”, обясни Тасев, но беше контриран от  Куюмюрджиев, според който обаче за Русия е от голямо значение да заобиколи Украйна. ”Важно е и да не създадат нова Украйна, която би могла да е Турция”, подчерта Куюмюрджиев.

”За нас все още има шанс Южен поток да се случи, но този шанс минава през отиването в Москва и дълбокото извинение. Нещо, което подобно на това, което направи Ердоган. Такова нещо трябва да направят управляващите, за да може да се възвърне Южен поток”, заяви още бившият зам.енергиен министър.

”Южен поток умря. Няма да има Южен поток”, отсече от своя страна Атанас Тасев. ”Русия може да докара една тръба до Паша дере и да достави тези количества газ за нас, а ние да бъдем дистрибутора. Тази идея напълно се вписва в идеята за газовия хъб ”Балкан”. Това е вероятно, защото възникват проблеми около втората тръба на Турски поток, защото те попадат под юрисдикцията на Третия енергиен пакет. Куюмюрджиев са съгласи с Атанас Тасев, като допълни, че тръбата на Турски поток може да се разклони през Черно море и едната са върви към Турция и другата към България.