Засиленото полицейско присъствие заради бежанците в Харманли смути местните хора. Те се надяваха, че командированите полицаи и жандармеристи ще се занимават само с емигрантите, но картината е различна. Служителите на реда започнаха масови проверки.
Първи изреваха ромите, за които спазването на обществения ред не е първостепенна грижа. Жандармерията и полицаите, които не са от Харманли навестяват често, актовете им следват един след друг, пише sakarnews.info.

Много харманлийци се оплакват, че униформените им искат личните карти, проверяват им книжките, нещо, което местните полицаи правят по-рядко.

В интернет пространството вече се появиха коментари в тази посока. Борис Борисов пише: „Абе, хора, за какво протестирахме? Да ни домъкнат един куп псевдо жандармерия, която да тормози местните граждани дали си носят личните карти и да пишат актове и да се правят на Бойковци! За това ли? А мизереният афганистански терорист ми се разкарва из града по бели гащи с нож без да бъде обезпокояван… Направо си ни разказаха играта на града, евала!!

Krasimir Cokov допълва: „И по зле ще става…“. А Denis Cholev приканва за нов протест!

Борис Борисов пак се намесва: „Няма протест… размирици“, а дупликата на Denis Cholev е: „+ гражданско неподчинение!“

Joro Drumev се възмущава: „Каква жандармерия, нали ги гледам снощи ми спрели пред читалището и говорят с момичета…. ходят на фитнесче и са тука верно да избиват комплекси. Проверява ме и ме пита колко ми харчела колата, несериозно е. Ама това положение ще ескалира и ще стане нещо. Излез пред склада и тръгни към моя магазин – гаранция ще се разминеш с 50 мръсни арабски парцала.“

van Kirilov Ivanov: „Опитват се да ви вземат страха, и май ще успеят. Но ако застанете всички заедно още веднъж не само Харманли и селата и градовете близо до вас, ще разберат, че не могат да ви уплашат!“

В друг коментар гражданин изказа възмущението си от факта, че всеки протест в Харманли се организира от политически партии, което не е правилно. Според него трябва жителите на града самостоятелно да се обединят в исканията си и да се вдигнат на протест. А не разни политически партии да изкарват облага и дивиденти от цялата ситуация.