“България е добър модел за борба със Заразния нодуларен дерматит и насърчавам другите страни да го следват”. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис на пресконференция с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, по време на министерската конференция относно заболяването Заразен нодуларен дерматит в Европа. Срещата, която се провежда в София, е по инициатива на България и с подкрепата на Европейската комисия. В нея участват министри и държавни ветеринарни санитарни инспектори от 19 страни както и изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева изказа своята благодарност към Европейската комисия и към комисар Андрюкайтис за незабавната подкрепа, която страната ни получи за справяне с болестта. „България получи от ЕК в седемдневен срок първите ваксини, след като беше установено огнището на заболяването в средата на месец април. Незабавна бе и реакцията на правителството, което отпусна близо 15 млн. лв. за справяне с болестта“, припомни министър Танева. Тя допълни, че до средата на месец юли ваксинацията на цялото поголовие е извършена и от тогава до днес няма констатирано ново огнище на Заразен нодуларен дерматит.

,,Можем да кажем, че сме се справили с това предизвикателство към момента. Евтаназирани са 2800 крави, в 217 констатирани огнища. Анализът показва, че 55% от огнищата са в стада с до 10 броя животни“, обясни министърът на земеделието. „Организирахме тази конференция, за да  покажем и съберем опита на всички страни. Това е единствената възможност Европа да се справи с каквото и да е предизвикателство – само ако е единна и обединена, с единен подход към проблемите“, посочи министър Танева.

От своя страна еврокомисарят заяви, че регионалното сътрудничество е от изключително значение за справяне с болестта. „За да се справим успешно, трябва да се споделя информация, свързана с епидемиологичната картина. ЕК вече е предприела редица мерки, в това число и технически, насочени към държави в ЕС, както и извън ЕС. Уверявам Ви, че ще продължим да прилагаме необходимите мерки и в бъдеще. Благодаря на българските власти за навременния подход, който следваха“, коментира комисар Витянис Андрюкайтис.

По думите му България е успяла да изпълни успешно програмата си за ваксиниране. „Тя може да послужи като добър модел. България може да послужи като платформа за засилване на сътрудничество между страните в Югоизточна Европа. Трябва да се подготвим да очакваме тежка и продължителна борба. Срещи като днешната се оказват ефективни и могат да доведат до конкретни резултати. Ако предложенията бъдат приети, смятам, че ще са изключително полезни за справянето с тези съществуващи проблеми. Пред нас има само един възможен път и начин за борба със заболяването – а именно да работим заедно. ЕК ще направи всичко възможно съвместно с българските власти, така че да изработим една общоевропейска позиция за справянето с болестта“, каза още еврокомисарят.

Министър Танева обясни, че предложенията за промяна са за отпаднане ограниченията за търговия с живи животни със страни и територии, които са с еднакъв статут спрямо заболяването. Да бъде разрешено извършването на износ на живи животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит, и продукти от тях в трети страни, свободни от болестта, след предварително получено одобрение от страната на внос.

Също така да отпадане изискването за специална маркировка при търговията с преработени продукти. Десислава Танева допълни, че се очаква форумът да приключи с общо заключение и съгласно процедурите на Европейския съюз да се излезе със специално решение на Комисията. „Заболяването не е зооноза и няма риск за потребителите, това е най-важното. Мерките и ограниченията трябва да са адекватни спрямо степента на риска, така щетите за фермерите и за държавата ще са сведени до минимум“, категорична бе Танева.