Властите на Узбекистан официално признаха предсмъртното състояние на Ислам Каримов. Според официално заявление на правителството на средноазиатската република, президентът Каримов е в критично състояние, предават ТАСС и РИА Новости.
- С голяма болка в сърцето съобщаваме, че през изминалото денонощие, в състоянието на нашия президент настъпи рязко влошаване и по мнението на лекарите, то се оценява като критично", се казва в съобщението на правителството на Узбекистан. 

Независимата агенция "Фергана" съобщава от своя страна, че правителственият самолет с тялото на президента Каримов вече е излетял от Ташкент за Самаркънд, където той ще бъде погребан. Подготовката за погребението е в разгара си. Държавният лидер ще намери вечен покой на гробище в непосредствена близост до прочутия архитектуран и исторически паметник Шах и Зинда в Самарканд. Тук са погребани двама братя и майката на Каримов.

Медиите вече публикуват снимки от подготовката на погребението, а узбекската редакция на радио "Свобода" съобщава, че в Самарканд вече е пристигнал премиерът на Узбекистан Шавкат Мирзияев. Твърди се, че узбекските власти официално ще обявят смъртта на президента Ислам Каримов по-късно днес, 2 септември. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ