Пресслужбата на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) разпространи официално изявление, в което подробно разказва за ситуацията, която вълнува дни наред руските граждани и международната общност. Федералната служба за сигурност е предотвратила извършването в Република Крим на терористични актове, подготвени от Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна. Обектите под прицел са били критично важни елементи на инфраструктурата и поддържането на живота на полуострова.
Целта на диверсиите и терористичните актове е била дестабилизацията на социално политическата обстановка в региона в периода на подготовката и провеждането на изборите за федерални и регионални органи на властта, съобщава "Руская весна".
 
По данни на пресслужбата, в резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия в нощта на 6-и срещу7-и август 2016 година, в района на град Армянск в Крим са открити група диверсанти. При задържането на терористите в резултат на огневи контакт е загинал служител на ФСБ на Русия. На мястото на сблъсъка са открити: 20 самоделни взривни устройства, боеприпаси и специални средства, противопехотни и магнитни мини, както и гранати специално оръжие, което е на въоръжение в специалните подразделения на въоръжените сили на Украйна.
 
Предприети са мерки на територията на полуостров Крим за ликвидирането на агентурната мрежа на Главното управление за разузнаване на Украйна. Задържани са лица, включително граждани на Украйна и Русия, оказали съдействие в подготовката на терористичните актове. Един от организаторите на провалилите се атентати е Панов Евгений Александрович, жител на Запорожка област, служител на Главното управление за разузнаване на министерството на отбраната на Украйна.
 
В нощта на 8-и август 2016 година специални подразделения на министерството на отбраната на Украйна са осъществили още два опита за пробив на диверсионно-терористични групи, които са предотвратени от силите на ФСБ.
 
Опитите за пробив са били прикривани от масирани обстрели от страна на съседната държава и бронирана техника на въоръжените сили на Украйна. В хода на огневия контакт е загинал служител на МО на Русия.
 
В момента се провеждат допълнителни оперативни мероприятия и следствени действия. Предприети са допълнителни мерки за сигурност на местата на масово струпване на хора, както и за охраната на обекти с критична важност за инфраструктурата.