Премиерът Бойко Борисов съобщи, че Музеят на авиацията край Крумово ще бъде преместен в Пловдив, предава TrafficNews.bg. „Сега е далеч е от града, трудно се достига, а на 500 метра от спортната зала има терен на военните и там ще го преместим.”, обяви Борисов, който е на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.
Идеята за създаване на музей на авиацията възниква през 1919 г., за да бъдат запазени за историята някои от първите самолети на България. Но подписването на Ньойския мирен договор я прави неосъществима. През 1931 г. е взето решение за създаване на музейна сбирка на летище Божурище. Тя е открита през 1934 г. и съществува до началото на Втората световна война. През 1972 г. отново се подема инициатива за създаване на музей на авиацията, но в този момент това е трудно изпълнимо. Голяма част от оцелелите самолети във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия вече са унищожени и е издадена заповед за освобождаване на заеманите от тях хангари.

В Граф Игнатиево Борисов коментира и оставката на генерал Румен Радев, който как БЛИЦ съобщи ексклузивно преди 2 дни, е една от номинациите на БСП и АБВ за президентските избори.

„Министър Ненчев ме предупреди, че Радев е по-скоро политическа фигура, но аз не го послушах за съжаление. Мога да му пожелая приятен път на генерал Радев, приятна игра, изглежда, че ме е излъгал, но мен който ме е излъгал веднъж, не ме лъже втори път.”, заяви премиерът Борисов.

Той зададе риторичен въпрос как е възможно партия със 125-годишна история да се крие зад генерали и каза, че ако издигнат и генерал Попов за президент, ще разцепят армията.

„Щях да уважа мъжка генералска постъпка, ако си беше подал оставката, когато са направили този завод тук частен”, каза още Борисов и съобщи, че завод „Авионамс” е вече отново на 00% държавен.

Заводът е един от водещите заводи в Европа, предлагащи пълен набор от услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39. В допълнение заводът извършва периодични инспекции и техническо обслужване на изброената летателна техника.

Военният министър Николай Ненчев придружи премиерът в обиколката на базата в Граф Игнатиево и съобщи, че през ноември пристигат два двигателя за МИГ 29 от Полша, а до края на годината ще има още 10 двигателя, които се равняват на пет напълно функциониращи МИГ 29. Във връзка с това дали ще се охранява небето с други държави, Ненчев отговори така:

„Съюзниците ни от НАТО подкрепят тази идея. Това ще бъдат съвместни патрули на въздушното пространство. Ако това се случи, другите държави ще патрулират с техни самолети”, обясни военният министър.

Съставите на чуждите държави могат да бъдат настанени близо до български бази.