Кой е важният човек на опасния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за държавен преврат, заради когото в следващите дни в София ще пристигне специален екип на правителството на Турция?
Този въпрос възникна след като външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви: „Предателите, които искаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган в Мармарис се опитаха да избягат. Армията, полицията и дори гражданите търсят тези предатели навсякъде. В която и да е бърлога да влязат, ще ги намерим и ще изправим пред съда. Изпращаме една делегация в България. Там има един предател, който беше избягал преди. Ще го вземем и докараме в Турция". Вчера, министърът заяви това на площад „Джумхуриет" в Анталия, където се проведе многохиляден митинг с участието на турски и руски граждани.

По всяка вероятност става дума за Абдуллах Бююк (на снимката), който в началото на март тази година поиска политическо убежище в България. Той е фетхулахчия, не го крие. Анкара иска екстрадирането му, защото е следствен по дело за тероризъм. Бизнесменът има опозиционни възгледи и според българските му адвокати именно затова процесът срещу него в Турция може да се превърне в поредната саморазправа с идейните опоненти на властта. Затова защитниците му настояват екстрадицията да бъде отказана.

Абдуллах Бююк идва в България в началото на 2016 година.

"В Турция се закриват телевизии. Държавата слага ръка на вестници. Бизнесмени са хвърлени в затвора. С преподавателите се постъпва по същия начин. Някои са затваряни. Подлагат фирмите ни на финансови проверки. Не е възможно да работиш необезпокояван и да се занимаваш с търговия в такава обстановка, да заявяваш възгледите си и да живееш спокойно", разказа през март пред екип на Нова тв Бююк.

В Турция той продава домейни в интернет. 43-годишният бизнесмен не крие, че членува в движението "Хизмет" на Фетхуллах Гюлен.

„17 души бяха арестувани през септември 2015-та година, един от тях е Абдуллах Бююк. Въпреки, че прокуратурата искаше той да остане в ареста, съдът го освободи и той избяга в България. Интерпол го обяви за издирване по света. Той е обвиняван, че финансирал терористична организация", заявиха пред истанбулски репортери, които са отразявали акцията, цитирани от 24rodopi.com.

"В обвинителния акт е записано, че са атакували терористична организация и ние сме тази организация. Твърди се, че сме обсъждали за коя партия ще гласуваме, на кои от студентите в затруднение да отпуснем стипендия. Да помагаш на нуждаещи се няма как да бъде терористична дейност. Срещу нас бе хвърлена клевета", това пък е позицията на Бююк.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ!