През изминалата седмица четирима посланици получиха в края на мандата си най-голямото българско отличие - орден „Стара планина”. Един от тях е унгарският посланик Андраш Клейн. За него България е не само дипломатическа мисия, но и родина на майка му, съобщи bTV.
Разговорът, провокиран от събитията през седмицата, се фокусира върху бежанците. Тема, по която Унгария на Виктор Орбан има твърда позиция и много различна от тази на повечето европейски лидери.
 
Клейн е бил учител, а днес зад гърба му е първата му 4-годишна – пълна дипломатическа мисия – в България. Говори много добре български. Мака му е говорила само на български в техния дом, а той проговорил правилен унгарски, чак когато тръгнал на детска градина.
 
Андраш Клейн смята, че един от основните проблеми в България е демографската криза. „Прекарах 4 години в София като посланик, имах възможността да работя с 5 правителства заради вашата вътрешнополитическа ситуация - винаги се говореше за важността на този въпрос, но някак си не го забелязвам в политическите действия”, казва посланикът.
 
На въпроса - изненадан ли е от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз той отговори: „ И да, и не”. Разказа, че в деня преди референдума на Острова няколко посланици в София са обядвали заедно и са коментирали, че едва ли ще се стигне до брекзит. „Да хвърлиш вината за брекзита само върху англичаните и не погледнем дълбоко в себе си и под себе си - имам предвид Европейския съюз, ще направим една много голяма грешка”, смята Клейн.
 
Държавата, която посланик Клейн представлява, е със свое мнение относно мигрантския поток, различно от това на големите европейски лидери. Вдигнаха ограда по границите си заради бежанците.
 
„Миналата година в Унгария, която е на пътя към Германия влизаха нелегално между 10 и 12 хил. души всеки ден. Естествено, който каквото и да каже в този период, нали въпросът е: „Знаем ли кои влизат?” - не, нямаме представа кои влизаха (...) Унгарското правителство взе едно решение, че трябва да се издигне ограда - ние нямаме проблеми да го наречем ограда - първо на границата между Унгария и Сърбия и после на границата между Унгария и Хърватия.
 
Ако добре си спомняте, това беше един период, когато унгарското правителство беше много остро критикувано (...) До парижкия атентат, защото се оказа, че от седемте атентатори, които познаваме от Париж, двама от тях септември 2015 г. се връщаха от Сирия към Франция като бежанци”, обяви посланикът.