Бившият заместник-председател на Парламентарната асамблея на ОССЕ Вили Вимер в интервю за агенция Sputnik подложи на критика изказването на германския канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО, която обвини Кремъл за кризата между Русия и страните от Запада.
Според Вимер, обвиненията по адрес на Русия са възмутителни и не съответстват на действителността. „Полша и страните от Балтика се опитват да настроят Германия и немския народ против Русия... Това е опит да бъде построена нова стена в Европа – от Балтика до Черно море, съгласувана с Европа, за да изолират Русия” – счита Вимер.

Бившият зам.-председател на ОССЕ призовал лидерите на страните от Запада „да станат по-разумни” и да не допуснат военна конфронтация с Русия.

„Лидерите на Европа, Канада и САЩ обещаха да превърнат Европа в мирна територия, където господстват международното конструктивно сътрудничество и правата на човека. Какво излезе от това? Всичко обратно. Ние отново стоим на границите на страната, която загуби 27 милиона души преди 75 години. Това не трябва така често да се повтаря” – обобщил Вимер.

Срещата на НАТО преминава на 8-9 юли във Варшава. Главните теми са последствията от излизането на Великобритания от ЕС, отношенията с Русия и проблемът с бежанците в Европа.

Превод и редакция: БЛИЦ