Семейството, яло гъби от “Кауфланд”, не се е натровило от тях. Категорично това не е гъбно отравяне, заяви за “Труд” проф. Стоян Миланов, директор на “Пирогов”. Мъж, жена и нейният баща се оплакаха, че са се натровили, след като са яли заешка яхния с гъби печурки, купени от магазин на “Кауфланд” в София. Двама от тях бяха хоспитализирани в Александровска болница, а най-тежко пострадалият бе приет за лечение в “Пирогов”.

“Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, днес (бел. ред. - вчера) беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, уточни проф. Миланов. Лекарската преценка на екипа на “Пирогов” на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките, допълни проф. Миланов.

Той поясни, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на ВМА.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, съобщиха за “Труд” от агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.