За радост на сицилианска фирма хайверът от охлюви с аромат на трева и гъби е деликатес, който се консумира в луксозни ресторанти и е на път да стане много популярен в Европа, предаде Франс прес.
&nbsp;В редица био ферми в Италия, Франция и Испания етапите на производство на хайвер от охлюви могат да отнемат до три години, но фирмата &quot;Лумака Мадонита&quot;, близо до Палермо, ги е свела до 8 месеца. Тайната й се крие в зърнените храни.<br /> <br /> &quot;Храним охлюви бебета със смес, която е одобрена от ветеринари и е на базата на зърнени храни, калций и витамини. Така охлювите бебета порастват по-бързо, отколкото при евентуалното им хранене с листа&quot;, заяви един от основателите на фирмата Давиде Мерлино.<br /> <br /> След като са хранени по този начин, охлювите порастват в полетата в района на Кампофеличе ди Рочела, а след това са поставени върху дървени плоскости в помещение с контролирана влажност и температура. В същото помещение са оставени пластмасови кутии, пълни с пръст, в които охлювите оставят яйцата си, информира АФП, цитирана от БТА.<br /> <br /> Събирането на тези скъпоценни бели сферични зрънца е деликатна работа, която обаче си заслужава усилията - 1 кг подобни &quot;перли&quot; струва 1600 евро. Те се продават най-често в кутии по 50 грама.<br /> <br /> Високата цена на хайвера от охлюви го превръща в изискано блюдо. В Италия се консумират много охлюви. Това обаче не е скорошна традиция. Плиний Стари споменава за отглеждане на охлюви, които били хранени с магарешко мляко и вино. Те се харесвали много на богатите римляни и това довело до създаването на първите ферми за охлюви в Помпей.<br /> <br /> Данните сочат, че през 2014 г. в Италия са изядени 40 000 тона охлюви, а във Франция - 30 000 тона.