На днешния ден през 1974 година в България е пуснат в действие първият реактор на АЕЦ Козлодуй. Атомната електроцентрала е мечта на много хора и нейната реализация се възприема като възход и подем.

Предприятието позволява на страната да е сред най-независимите в енергийно отношение. За хората от северозапада пък това е огромна стъпка напред. Осигурени са заетост и постоянни доходи на хиляди семейства. Страховете са много по-малко от надеждите в първите години на единствената ни ядрена централа. Обектът е със значение за националната сигурност и от самото начало е добре уреден и охраняван. 

С годините обаче централата постепенно намалява мощностите си. След 1990 г. постепенно се закриват първоначално 1. и 2. блок на централата, а впоследствие 3-и и 4-и. 

През 2003 г. след натиск от Европейския съюз (ЕС) е започната процедура за спиране на четирите реактора с мощност 440 MW, тъй като не отговарят на европейските стандарти за сигурност. През 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“, а в началото на 2007 г. са затворени и 3-и и 4-и блок. Пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ все още работят. Мощностите, затворени досега, са 1760 MW, а работещите и в момента са 2000 MW. 

Така мечтата постепенно се изпарява, макар с нея да продължават да спекулират много партийни централи.